Selectați pagina

România: Un avocat afirmă că ÎNVĂŢAREA ONLINE încalcă drepturile elevilor

România: Un avocat afirmă că ÎNVĂŢAREA ONLINE încalcă drepturile elevilor

Avocatul clujean Mate Andras, care are doi copii la scoala, a transmis o plangere prealabila ministrului Educatiei, Monica Anisie, solicitand revocarea Ordinului care prevede obligarea parintilor sa asigure accesul elevilor la invatamantul online, deoarece se incalca dreptul la invatatura si egalitatea de sanse.

Avocatul Mate Andras a declarat, pentru MEDIAFAX ca in document sunt impuse obligatii materiale in sarcina unor persoane, desi ar trebui sa fie suportate de stat.

„In calitate de parinte a doi elevi care frecventeaza invatamantul gratuit din Romania am formulat o plangere prealabila la adresa ministrului Educatiei, Monica Anisie, cu privire la legalitatea Ordinului nr. 4135/ 21 aprilie.

Prin acest act se aproba Instructiuni privind asigurarea continuitatii procesului de invatare la nivelul sistemului de invatamant preuniversitar. Am cerut revocarea Ordinului si abrogarea unor articole din Instructiuni care sunt nelegale deoarece impun obligatii materiale in sarcina unor persoane, desi ar trebui sa fie suportate de stat.

De asemenea, Ordinul incalca dreptul la invatamant gratuit si la egalitatea de sanse a elevului, fiind discriminatoriu fata de cei care nu au posibilitatea de a asigura mijloace materiale astfel incat sa poata executa obligatiile impuse”, a spus Mate.

Acesta a explicat ca Ordinul ministrului Educatiei este nul in conditiile in care Decretele emise de presedintele Romaniei legate de instituirea si prelungirea starii de urgenta dispun in mod obligatoriu suspendarea cursurilor din toate unitatile si institutiile de invatamant „si nu fac diferenta intre modalitatea de predare — fizic la scoala in clase sau online”.

De asemenea, Mate Andras a sustinut ca Ordinul, care obliga parintii sa asigure participarea elevilor la invatamantul online, incalca si prevederile Legii Educatiei care stipuleaza ca invatamantul in Romania este gratuit.

„Nu ma poti pune pe mine, ca parinte, sa asigur mijloace materiale – calculator, laptop sau tableta, abonament la internet. Aceste lucruri trebuiau asigurate de inspectoratele scolare, iar daca nu se asigura tuturor elevilor apare discriminarea. De la inceputul lunii martie aveau autoritatile timp suficient sa asigure aceste mijloace tehnice”, a precizat avocatul clujean.

Mate a sustinut ca sunt doua articole din Instructiuni care incalca mai multe acte normative care au un rang superior si nu pot fi completate sau modificate de un act normativ tertiar.

„In situatia in care nu voi primi un raspuns favorabil, imi rezerv dreptul de a ma adresa instantei de judecata”, a mai spus avocatul Mate Andras.

Ordinul de aprobare a Instructiunii privind asigurarea continuitatii procesului de invatare la nivelul sistemului de invatamant preuniversitar, emis de ministrul Educatiei, prevede ca „parintele, tutorele legal instituit sau sustinatorul legal are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a asigura accesul si participarea prescolarului/ elevului la activitatile de invatare online organizate de unitatea de invatamant”.

De asemenea, in document se precizeza ca ,,elevul are obligatia de a participa la activitatile de invatare online stabilite de unitatea de invatamant”.

Sursa: https://www.mediafax.ro/social/mate-andras-avocat-si-parinte-sustine-ca-invatarea-online-incalca-drepturi-ale-elevilor-solicita-revocarea-ordinului-19103750

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке