Selectați pagina

România: Tot mai mulți părinți evită să-și mai vaccineze copiii, însă Ministerul Sănătății insistă să fie promulgată „legea vaccinării”. Condițiile în care părinții pot lua decizia să nu vaccineze copilul, în ceață

România: Tot mai mulți părinți evită să-și mai vaccineze copiii, însă Ministerul Sănătății insistă să fie promulgată „legea vaccinării”. Condițiile în care părinții pot lua decizia să nu vaccineze copilul, în ceață
vaccinareDeși tot mai mulți părinți sunt împotriva vaccinării copiilor, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că „Legea vaccinării” este în stadiul avizării, dar și că aceasta prevede că părinții nu vor avea obligația de a-și vaccina copiii, în condițiile în care decizia lor va fi una informată.

„Legea vaccinării este în stadiul de avizare. (…) Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esențial. Dacă ai baza legală, poți să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face este că ne asigură că există responsabilități foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile județene de vaccinare, fie Ministerul Sănătății și celelalte instituții”, a precizat ministrul, într-o declarație acordată presei.

El a făcut de asemenea referire la faptul că Ministerul Sănătății își va asuma responsabilitatea în cazul în care vaccinul are efecte secundare. Totodată, părinții vor fi obligați să ia decizii informate, fără a oferi detalii însă cum se va face acest lucru.

„Al treilea lucru pe care îl face foarte clar (legea, n.r.) este că stabilește care sunt responsabilitățile ministerului pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima dată, Ministerul Sănătății le va recunoaște. Va spune: ‘da, dacă există efecte secundare, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea’. De asemenea: care sunt responsabilitățile părinților, și anume de a fi informați. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligația familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. (…) Există sancțiuni, dar sancțiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a spus el.

Pe lângă aceste lucruri, Ministerul Sănătății insistă să mai adauge un nou vaccin pe lista celor care se vor efectua gratuit în schema națională de imunizare.

Rămâne întrebarea de ce Ministerul Sănătății insistă pentru introducerea unor noi vaccinuri în schema națională de imunizare, deși tot mai mulți părinți aleg să nu mai își vaccineze copiii de teama efectelor secundare.

Sursa: ActiveNews

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке