Notă: Ministrul de finante explică cum va ajuta treaba asta sa intre mai multi bani la buget, bani care nu sunt pentru alocatii ci pentru deficite bugetare. Ce nu ne-a spus este cum va ajuta treaba asta Big Brother. Pai foarte simplu: daca nu platesti cash, se va putea face o legatura intre tine si ce ai cumparat, cat ai cumparat si cand ai cumparat. E un prim pas. Dupa implementarea internetului obiectelor, se va stii si traseul fiecarui nou produs de pe Pamant, de la producator la vanzator, apoi la client si intr-un final la groapa de gunoi. Si astfel se va putea monitoriza si trocul. Iar la final se va renunta de tot la banii cash, banii vor fi doar virtuali, pe card, buletinele vor fi toate cu cip (si nu degeaba viitorul buletin biometric va avea fix aceeasi dimensiune cu a unui card bancar) iar astfel toate legaturile vor fi facute pentru momentul in care se va stii perfect ce si cand faci. Si nu va fi doar Big Brother, ci se va ajunge la ceea ce ni se spune de 2 000 de ani: fara semnul fiarei nu se va putea cumpara sau vinde.

În momentul în care un cetățean se va duce la magazinul din colț și va cumpăra o pâine, nu numai că datele bonului fiscal vor ajunge live la ANAF, dar informația va putea fi verificată de pe un telefon mobil. Dacă o persoană din ANAF este în magazin, se va putea uita în telefon să vadă dacă a fost bătută sau nu informația pe casă, a explicat ministrul de finanțe Florin Cîțu, joi seara, la Digi24.

Începând de miercuri, 10 iunie, agenții economici se pot conecta la softul ANAF ca să-și regleze sistemele pentru a avea autorizația. „De la 1 iulie mergem live cu toate casele de marcat. Este un proiect care a fost demarat în 2003 și a fost amânat 17 ani”, a punctat Florin Cîțu.

Companiile mari se conectează între 1 iulie și 30 septembrie, companiile mici și mijlocii au termen până la sfârșitul anului, a precizat Florin Cîțu.

În prima etapă vor fi conectate 30.000 de case de marcat.

Lucrătorii ANAF nu vor mai trebui să facă inspecții pe teren. O mare parte din controale le vor face la distanță, pentru că se va comunica live cu aceste case de marcat.

Tot acest pachet de informatizare, care a început cu conectarea caselor de marcat la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, înseamnă minimum două puncte procentuale venituri în plus la buget şi este cel mai bun randament pentru o investiţie a statului făcută vreodată, a explicat Florin Cîțu.

„Acest proiect e parte din proiectul mare de informatizare, e primul pas. Urmează fişierul electronic prin care companiile vor trimite informaţiile electronice către ANAF şi tot în acest an e-facturare. Tot acest pachet înseamnă minimum două puncte procentuale venituri la buget. Dacă ne uităm la PIB-ul de astăzi, 20 miliarde de lei care vin doar din această informatizare. Este cel mai bun randament pentru o investiţie a statului făcută vreodată. Dacă ne uităm la cât investim în sistem versus ce aducem nu există un randament echivalent”, a precizat Florin Cîţu, la Digi24.

Acești bani vor veni începând de anul viitor. Nu înseamnă automat că guvernul va avea bani pentru creștere alocațiilor, pentru că în anii următori va trebui redus din deficitul bugetar care, anul acesta, date fiind circumstanțele extraordinare, este estimat la 6,7 din PIB. O mai mare parte din bani se va duce către investiții, a subliniat Cîțu.

Sursa: https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/economie/consumatori/ce-se-va-intampla-cand-mergeti-sa-cumparati-o-paine-de-la-magazinul-din-colt-florin-citu-acest-proiect-a-fost-amanat-17-ani-1321737