Selectați pagina

Romania. Revolta ciobanilor: O lege impune numarul maxim de caini la stana

Romania. Revolta ciobanilor: O lege impune numarul maxim de caini la stana

ciobanescParlamentarii au decis ca numarul cainilor de la o stana sa fie stabilit prin lege. Astfel, ciobanii de la ses au voie sa tina doar un caine, la deal doi si la munte cel mult trei, potrivit textului de act normativ.

Potrivit Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, se interzice “permiterea turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de trei in zona de munte, de doi in zona de deal si de unu la campie; in acest numar se includ si cainii care asigura paza stanei”.

Incalcarea dispozitiilor prevazute constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei.

Ciobanii sunt foarte nemultumiti de aceasta lege si spun ca nu vor putea pazi 600 de oi, de exemplu, cu doar trei caini.

“Nu face fata pentru paza un caine la o turma, pentru ca orice adapost al unei turme are 4 colturi cel putin, macar un caine la fiecare colt”, a declarat un cioban, Eugen Frunza, pentru Digi24.

Ciobanii s-au intrebat si ce pot face cu animalele pe care le au deja si care le pazesc turma.

“Noi nu putem sa-i omoram, ca daca-i omoram vine de la protectia animelelor si ne ia pe noi si noi ce sa facem cu ei?”, a spus si Ion Nedelcu, alt cioban citat de Digi24.

“Imi este si teama cand la noi in comuna fiecare crescator de oi are cel putin cinci caini. Ce va face acest crescator care are un numar supranumerar de caini? Ii va da drumul aiurea si atunci exista pericolul sa atace oamenii”, a transmis Iulian Bot, primarul comunei Liesti, judetul Galati.

La fel de surprins ca ciobanii a fost si Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

“Am fost si eu socat de anumite prevederi care practic afecteaza activitatea, cresterea ovinelor in Romania. Sper sa reluam discutia pe legea respectiva”, a declarat Achim Irimescu.

Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic a fost facuta dupa ce vanatorii au reclamat ca acesti caini folositi pentru paza turmelor omoara iepuri si caprioare.

Respectiva lege a fost promulgata prin decret in 8 noiembrie 2006 la initiativa Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu.

Sursa: ziare.com

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii