Selectați pagina

România. Proiect de lege prin care vor fi amendați şoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc

România. Proiect de lege prin care vor fi amendați şoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc

Guvernul va aproba un proiect de modificare a legislației rutiere prin care vor fi amendați cei care folosesc telefonul sau orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video pe orice tip de vehicul, inclusiv pe cele care nu necesită permis auto, anunță Mediafax.

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de luni proiectul de Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Potrivit sursei citate, măsurile îi vizează pe șoferii care folosesc sau pur și simplu țin în mână telefonul sau dispozitivul mobil cu funcții de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video) în timp ce conduc pe drumurile publice.

Astfel, cei care conduc pe drumurile publice autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai și folosesc dispozitivele mobile vor fi sancționați cu patru puncte de penalizare. De asemenea, permisul va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea acestei prevederi dacă este comisă și o altă contravenție. Modificarea legislativă îi vizează și pe cei care folosesc un vehicul pentru care nu este nevoie de permis.

Se va aplica amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni din legislația rutieră pentru “ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurilepublice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”, conform proiectului de ordonanță.

“Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină, susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, după caz”, arată modificarea legislativă.Suspendarea permisului pentru faptele prevăzute mai sus se prelungește cu 30 de zile, dacă titularul nu promovează testul de cunoaștere a regulilor de circulație sau nu se prezintă pentru susținerea acestuia până la expirarea perioadei de suspendare.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.