Selectați pagina

România: După coronavirus, va fi infectarea cu desfrânare – Președintele a promulgat legea educației sexuale pentru copii

România: După coronavirus, va fi infectarea cu desfrânare – Președintele a promulgat legea educației sexuale pentru copii

Notă: Nu-i așa că asta era urgența nr. 1 acum?  După coronavirus, ne vom infecta mai tare cu desfrânare. Că doar nu vor fi educați la virtuți, ci la consum sexual “responsabil”. Pe mutește, s-a promulgat Legea educației sexuale.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, 3 aprilie, legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, relatează qmagazine.ro

Actul normativ promulgat de președinte este în forma adoptată de Camera Deputaților, la începutul lunii martie, prin proiectul legislativ Pl-x nr. 119/2019 pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru:

derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor;

-derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale;

– facilitarea accesului la programe de educaţie pentru sănătate, a tuturor elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar”, sunt completările aduse Legii prin proiectul adoptat de Camera Deputaților.

Parlamentul a votat, Guvernul condus de Viorica Dăncilă s-a opus

Propunerea legislativă a fost inițiată de Cristina-Ionela Iurişniţi (USR), Camelia Gavrilă, Nicolae Georgescu (PSD) la 20 noiembrie 2018.

Aceasta a fost semnată de 33 deputați și senatori de la toate partidele, între care de la PSD: Vasile Axinte, Tudor Ciuhodaru, Vasile Cîtea, Elena Hărătău, Silviu Nicu Macovei, Ştefan Muşoiu, Theodora Șotcan, Alina Teiş, de la PNL: Romeo Florin Nicoară, Florin-Claudiu Roman, de la USR: Iulian Bulai, Lavinia-Corina Cosma, Silviu Dehelean, Nicolae-Daniel Popescu, Tudor Rareş Pop, Cristian-Gabriel Seidler, Emanuel-Dumitru Ungureanu, Sergiu Cosmin Vlad, Cornel Zainea, Allen Coliban, Dan Lungu, George-Nicolae Marussi, Florina-Raluca Presadă, de la PMP: Ionuţ Simionca, Robert-Nicolae Turcescu și de la Minorități: Slavoliub Adnagi, Giureci-Slobodan Ghera, Iusein Ibram, Silviu Vexler.

În ședința din 6 martie 2019 a Senatului, propunerea legislativă a fost respinsă.

Pe parcursul lunii martie 2019, proiectul de lege a privit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare: Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi și Comisia pentru sănătate şi familie.

Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și Consiliul Economic şi Social au dat aviz negativ.

La 2 aprilie 2019, premierul României de la acea vreme, Viorica Dăncilă, a trimis punctul de vedere al Guvernului prin care arăta că Executivul nu susține adoptarea acestei propuneri legislative.

Ulterior, la 31 octombrie 2019, Comisia pentru muncă şi protecţie socială și
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi au admis șase amendamente, între care au adăugat sintagma „cel puţin o dată pe semestru” la prevederea: „derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

După ce a fost înscrisă pe ordinea de zi din 26 noiembrie 2019, fără a fi adoptată, legea a revenit în plenul Camerei Deputaților la 10 martie 2020, dată la care a fost votată. Astăzi, 3 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat-o.

Sursa: https://www.qmagazine.ro/legea-care-prevede-educatia-sexuala-pentru-copii-promulgata-de-presedinte/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.