noile-tehnologiiPopririle vor fi ridicate pe cale electronică, ceea ce va permite deblocarea în timp real a banilor în cazul persoanelor fizice cărora li s-au indisponibilizat sume ce depășesc nivelul creanței pentru care s-a pus poprirea, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

„Concret, pentru persoanele fizice, Ministerul Finanțelor Publice propune măsuri legislative care să elimine comunicarea pe hârtie și să extindă comunicarea online.

Un exemplu este ridicarea popririi pe cale electronică, măsură ce va permite deblocarea în timp real a banilor în cazul persoanelor cărora li s-au indisponibilizat sume ce depășesc nivelul creanței pentru care s-a pus poprirea”,se arată în proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

De asemenea, Ministerul Finanțelor propune modernizarea sistemului de administrare a impozitelor și taxelor prin facilitarea depunerii online a declarațiilor.

„Este vorba, de exemplu, despre declarațiile 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, 101 „Declarație privind impozitul pe profit”, 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată”, 301 „Decont special de taxă pe valoarea adăugată”, 394 „Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național”.

Florin Bărbuță, Andreea Marinescu, Anda Badea, agerpres.ro