Selectați pagina

România: Pacienții cronici cer eliminarea dosarului electronic de sănătate

România: Pacienții cronici cer eliminarea dosarului electronic de sănătate

dosar-electronicCoaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) cere retragerea obligativității dosarului electronic de sănătate întrucât acesta contravine dreptului pacienților la confidențialitatea informațiilor și date medicale personale.

“Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a luat act cu îngrijorare despre faptul că toate informațiile pacienților cuprinse în dosarul electronic vor fi disponibile tuturor celor din sistemul sanitar, fără stabilirea unor niveluri de informare și fără acordul pacienților. COPAC solicită imperativ Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să reglementeze dosarul electronic în așa fel încât informațiile să poată fi trecute în dosarul electronic și folosite doar cu acordul expres și scris al fiecărui pacient în parte”, potrivit unui comunicat de presă al Coaliției remis astăzi, scrie Mediafax.

COPAC solicită de asemenea eliminarea obligativității dosarului electronic de sănătate întrucât contravine dreptului pacientului la confidențialitatea informațiilor și datelor medicale personale. Reprezentanții Coaliției avertizează că, așa cum este gândit dosarul electronic de sănătate la acest moment, informațiile pacienților pot fi văzute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet în care pacientul merge, fără nici o limitare, iar datele pot ajunge la societățile de asigurări, existând riscul ca acestea să refuze să asigure pacienții cu riscuri sau chiar și la angajatori.

“Nimeni nu ne-a solicitat părerea, nu s-a gândit la un fapt vital în sistemul medical: confidențialitatea dintre medic și pacientul său. Dacă medicii sunt obligați să treacă aceste informații în dosarul electronic și ele pot fi văzute de toată lumea, nu mai putem vorbi despre o asemenea confidențialitate. Solicităm retragerea proiectului realizat astfel fără nicio pregătire și cu o discriminare flagrantă a pacienților și realizarea împreună cu asociațiile de pacienți și cele profesionale a unui proiect care să apere confidențialitatea și demnitatea pacienților”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

1 Comentariu

  1. Gheorghe si Ion asupriti de straini

    Dosarul a fost facut pentru indivizii nenorociti care vor avea acces la baza de date pentru a vedea cine e mai sanatos cine e mai bolnav, cine le va aduce un profit mai mare,cine le va aduce un profit mai mic….adica iudeomasonii strainii occodentalii corporatistii bancherii…..asiguratorii privati de sanatate,indivizii care fac negot cu suferinta omului !!!!! Cat de nenorocit poate fi acel individ ???

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке