Selectați pagina

România: Ordinul privind redeschiderea grădinițelor a fost publicat în Monitorul Oficial

România: Ordinul privind redeschiderea grădinițelor a fost publicat în Monitorul Oficial

De marți, grădinițele private pot primi copii, în condițiile stabilite de ministerul Educației și de cel al Sănătății. Ordinul semnat de miniștrii de resort a fost publicat luni seara în Monitorul Oficial, relatează Active News.

Potrivit Ordinului, suprafața alocată unui copil trebuie să fie mai mare de 4 metri pătrați, iar jucăriile care nu pot fi dezinfectate trebuie eliminate. Copiii care vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi izolați într-o cameră specială.

Grădinițele de stat se vor deschide în funcție de solicitările părinților, cel mai probabil de la 1 iulie.

„Serviciile de curățenie se vor realiza înainte de începerea activității și după somnul copiilor, la sfârșitul programului. Curățenia generală se va face prin spălare cu apă și detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă.

Pentru curățarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiți agenți de curățare nedăunători, dezinfectanți, biocide avizate. Toate suprafețele trebuie curățate – inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane și accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă.

Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi atent curățate, frecvent, prin ștergerea cu apă și detergent”, prevede Ordinul.

Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.

Normele de igienă se vor respecta și în timpul servirii mesei, se va renunța la servirea mesei în spațiul special amenajat pentru a evita aglomerarea și interacțiunile între copii.

„Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minim 4,5 mp/copil. Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor) la cel puțin 2 metri distanță între ele”, mai stipulează ordinul.

Totodată, izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu febra peste 37,3 grade Celsius și/sau altă simptomatologie de boală infecto-contagioasă acută dezvoltată în timpul șederii în unitate și nu va comunica cu restul spațiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume și instruită pentru supraveghere.

Ce se întâmplă cu personalul

Personalul care a venit în contact cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2 nu se va prezenta la serviciu, iar angajații care prezintă simptome respiratorii, febră și oricare alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute în timp ce sunt la serviciu vor merge acasă cât mai curând posibil și se vor adresa medicului de familie.

Masca facială va fi utilizată exclusiv la creșă, grădiniță, after-school de către tot personalul angajat și trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.

Mănușile de unică folosință sunt obligatorii la schimbarea scutecelor și în timpul efectuării curățeniei.

„Copiii cu boli infecto-contagioase acute nu vor fi aduși la grădiniță, creșă, after-school. Temperatura copilului se va măsura de către părinți înainte de a pleca la creșă, grădiniță, after-school. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3 grade C sau mai mare), copilul nu merge la creșă, grădiniță, after-school”, mai prevede ordinul.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.