Selectați pagina

România. Obezitatea în rândul copiilor, în creștere

România. Obezitatea în rândul copiilor, în creștere

Obezitatea în rândul copiilor și tinerilor este în creștere continuă în mai multe părți ale Europei.

Astfel, se estimează că unul din trei adolescenți este supraponderal sau obez, potrivit unei noi cercetări citate de DPA și Agerpres. Lipsa de activitate fizică și obiceiurile alimentare proaste sunt – alături de factorii economici – responsabile pentru această creștere, se indică într-un raport publicat de biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu sediul la Copenhaga.

În 16 dintre cele 27 de țări monitorizate între 2002 și 2014, numărul persoanelor obeze a crescut, în special în Europa de Est, potrivit studiului citat. Excepții au fost constatate în rândul băieților de 13 ani din Norvegia și al fetelor de 11 ani din Spania.

Problemele de sănătate asociate cu obezitatea includ un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă. „Stilul de viață sedentar“ – caracterizat în principal prin statul și privitul la TV, jucatul sau navigarea pe Internet și alte activități realizate la computer – reprezintă a doua cea mai obișnuită modalitate de petrecere a timpului în rândul adolescenților, ocupându-le 60% din timpul în care sunt treji. O altă constatare a fost că, în comparație cu generațiile anterioare, tinerii din Europa consumă masiv produse fast-food și băuturi îndulcite cu zahăr și petrec mai puțin timp mâncând în familie.

„Majoritatea tinerilor nu vor scăpa de obezitate: aproximativ patru din cinci adolescenți care ajung obezi vor continua să aibă probleme cu greutatea la maturitate“, a declarat Joao Breda, directorul programului privind nutriția, activitatea fizică și obezitatea, din cadrul biroului regional al OMS.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *