big brotherPreşedintele Iohannis a promulgat ieri Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, o lege cunoscută de la un moment dat drept Legea Big Brother.

Potrivit Legii, prelucrarea datelor de trafic, în scopul stabilirii obligaţiilor contractuale ce privesc abonaţii serviciilor de comunicaţii cu plata în avans va fi permisă până la împlinirea unui termen de 3 ani de la data efectuării comunicării.

De asemenea, la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi al securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii de reţele electronice destinate publicului pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia informaţiilor cu caracter personal.

Primele mele texte legate de această Lege sunt din martie 2006, conform arhivei JN, atunci fiind dezbateri intense pe la Bruxelles, Parlamentul European. În România, discutii gălăgioase au apărut abia prin 2008-2009, cam atunci au aflat de această Lege anumite persoane cu putere de decizie de prin televiziuni si au preluat si amplificat subiectul.

Din păcate, subiectul e mult diluat. Pe de-o parte de emisiuni de divertisment cretinoid de tipul… BigBrother (importate si in România cu multi ani în urmă), pe de alta parte de întregul sistem de spionaj comunicational american dezvaluit de Snowden, via NSA&co. Desigur, cine are puterea, cine infiltreaza sistemele de comunicatii informatice, cine poate atrage de partea sa cei mai buni hackeri, are felia sa de Big Brother.

Pe de alta parte, conceptul de Big Brother, asa cum l-a lansat George Orwell in celebra sa carte 1984, depăşeşte cu mult partea de spionaj (militar, comercial etc.). Si este mult mai înfiorator. Întrebarea e dacă omenirea de azi constientizeaza acest lucru sau cupola de lifestyle&consumerism a anesteziat cerebelul.

Autor: Alex Radescu