pericolul vaccinariiÎn România, doi copii din zece rămân nevaccinaţi. Mii de părinti refuză anual să-şi imunizeze copiii. Suntem sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în priviţa ratei de vaccinare. 

Părinţii spun că eşecurile răsunătoare în privinţa campaniilor de vaccinare din ultimii trei ani i-au făcut să-şi piardă încrederea în eficientă serurilor. Asta cu atât mai mult cu cât au existat în trecut probleme legate de retragerea şi distrugerea mai multor vaccinuri.

În România rată de vaccinare antirujeola, rubeolă şi oreion a ajuns la 75 la sută, în condiţiile în care nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95 la sută.

Şi rata de vaccinare împotriva poliomielitei, difteriei, tetanosului sau hepatitei B a scăzut cu 6%.

Împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive au fost imunizaţi mai mulţi copii, în jur de 90 la sută, dar tot sub nivelul considerat de siguranţă.

Deşi mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiilor, în România, imunizarea minorilor este obligatorie. Schema vaccinare este următoarea:

Vaccinul împotriva hepatitei B

Prima doză – în 24 de ore de la naştere

A doua doză – la 2 luni

A treia doză – la 6 luni

Vaccinare împotriva tuberculozei

Administrare la 1-7 zile de la naştere

Vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei și Hib

Administrare la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 1 an

Vaccinuri administrate între 4 şi 14 ani

4 ani – anti diftero-tetanos-pertusis

7 ani – antirujeolic, antirubeolic, antitenanic

9 ani – antipoliomelitic

14 ani – antituberculoză, antidifterică

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Programul de vaccinare gratuită împotriva virsului HPV , un eşec

Programul de vaccinare gratuită a fetelor de clasa a patra împotriva virusului HPV a eşuat. Esecul campaniei naţionale, începută în 2008, a fost pus pe seama slabei informări a populaţiei.

Multi medici nu s-au pronunţat în privinţa vaccinului sau au recomandat evitarea acestuia, din cauza efectelor adverse.

Astfel, în prima săptămână a campaniei, peste 70% dintre părinţii ale căror fiice erau programate să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin, nu au fost de acord cu acest vaccin.

Campania urmărea vaccinarea a 110.000 de fete de clasa a IV-a, costul total fiind 23 milioane euro.

Rezultatele auditului realizat de Ministerul Sănătăţii în 2012 au fost INSA subevaluate – puţin peste 2.600 de fete au fost vaccinate împotriva HPV, adică doar 2,57 %.

În 2008, Ministerul Sănătății a cumpărat peste 270.000 de doze de vaccin, iar până anul trecut, au fost imunizate aproape 114.000 de persoane.

Sursa: digi24.ro