Selectați pagina

România. Hectarele de pământ românesc vândut gratis străinilor

România. Hectarele de pământ românesc vândut gratis străinilor

agricultura6Peste 9 luni străinii vor putea cumpăra “pe persoană fizică” terenuri agricole în România. Vor da năvală şi ne vor cumpăra ţara bucată cu bucată? Ce măsuri pot (sau puteau) lua autorităţile ca să tempereze acest apetit?, scrie românialiberă.ro.

  • Cele mai bune terenuri le-au cumpărat deja, însă tot a mai rămas

Din totalul de 14 milioane de hectare de teren agricol, societăţile comerciale cu acţionariat străin deţin în jur de 1 milion, adică echivalentul suprafeţei a 3 judeţe. Achim Irimescu, secretar de stat în MADR, poate doar să-şi exprime regretul: “Răul a fost deja făcut, când s-a permis achiziţia terenurilor de către persoanele juridice”. Cifra de 1 milion de hectare sună impresionant, însă în spatele ei se mai ascunde un aspect: calitatea terenurilor cumpărate de SRL-urile înfiinţate de străini.

Stelian Fuia precizează că nici măcar criza economică nu a diminuat apetitul investitorilor străini pentru pământul arabil:Terenurile agricole s-au cumpărat în permanenţă şi se cumpără în continuare de către firme româneşti cu acţionariat străin. Având în vedere că criza economică încă nu s-a încheiat, se pare că ce a fost mai rău din criză încă nu a venit, terenul agricol, la preţul din România, reprezintă o investiţie cel puţin la fel de sigură ca şi investiţia în aur”.

Valeriu Tabără, fost ministru al agriculturii subliniază că investitorii străini până acum s-au înfruptat cu «crème de la crème» în materie de terenuri: “Cam 80% din milionul de hectare de teren cumpărate de străini sunt terenuri foarte productive pentru agricultură, inclusiv multe cernoziomuri. Dar să nu uităm, străinii au cumpărat şi foarte multă pădure”.

  • De ce preţul terenului agricol e tot mic

Stelia Fuia precizează că din 2009, de la debutul crizei, preţurile terenurilor au fluctuat, scăzând la început şi cu 50%, ca în prezent să-şi revină, atingând valoarea de 70-75% din cât costau în perioada de boom economic.

În prezent, în funcţie de zonă şi de calitatea terenului, preţul variază între 1500 de euro pentru parcelele de 1-2 hectare şi 4000 de euro, pentru suprafeţele comasate din Bărăgan.

Sursa: financiarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке