Avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, a transmis o scrisoare deschisă celor trei comisii parlamentare care pregătesc raportul pentru Certificatul verde digital. Avocatul explică în termeni juridici de ce certificatul verde nu e constituțional.

România: Fost membru CSM explică în termeni juridici de cecertificatul verde nu e constituțional

România: Fost membru CSM explică în termeni juridici de cecertificatul verde nu e constituțional

„Astăzi am trimis celor 3 Comisii parlamentare care vor întocmi raportul comun cu privire la PLX nr. 393/2021 (aprobarea OUG 68/2021 cu privire la certificatul digital verde COVID-19) o scrisoare conținînd o Opinie juridică cu privire la neconstituționalitatea vădită a formei votată de Senat, care a modificat, deși era doar o lege ordinară, legea organică care este Legea nr. 55/2020.

Reamintesc că în Senat s-a introdus un amendament pe care eu îl consider un atentat la Constituție, potrivit cu care în timpul stării de alertă Guvernul poate prin hotârâre să condiționeze exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești de existența sau nu a certificatului verde.

În opinia juridică trimisă, asumată nepartizan și nepătimaș ci doar în calitate de specialist și expert, am arătat în mai multe pagini că „PLX nr. 393/2021 are caracter de lege ordinară iar prin forma adoptată de Senat (introducerea art. 5/1 la forma propusă de Guvern) au fost aduse modificări unei legi organice, Legea nr. 55/2020, respectiv unor dispoziții cu caracter organic din Legea nr. 55/2020.

Potrivit practicii curente a Curții Constituționale o lege organică nu poate fi modificată/completată printr-o lege ordinară și nu se poate interveni cu modificări și completări prin lege ordinară în domeniul rezervat legii organice”, a precizat Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.