Selectați pagina

România: Fiscul îi vânează pe ciobani, dar nu strânge bani de la bogaţi

România: Fiscul îi vânează pe ciobani, dar nu strânge bani de la bogaţi

ANAF e codaşă la încasări, aşa ca a descoperit o nouă categorie de evazionişti: ciobanii, pe care îi obligă să plătească TVA pentru tranzacţiile cu animale din urmă cu 5 ani.

În tot acest timp, recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie a fost uitată, potrivit bilanţului pe primele trei luni, transmite Realitatea TV.

Mii de oieri, nemultumiti de noua lege a vanatorii, au năvălit furioşi în curtea Parlamentului ca să îi întrebe pe parlamentari de ce i-au nedreptăţit prin prevederile legii vânătorii.

Alţi ciobani, şi mai furioşi se plâng acum că sunt hăituiţi de inspectorii ANAF care le cer să plătească TVA retroactiv plus penalităţi. Totul pentru că ar fi depăşit 65.000 de euro cifra de afaceri.

“Au venit surprinzător peste noi şi au cerut să le dam in ultimii 5 ani cui am vandut animalele, cu ce pret noi fiind persoane fizice nu am avut oibligaţia să ţinem evidenţa contabilă”, spun proprietarii de animale.

Ciobanii din Arad au cerut explicaţii de la ministrul agriculturii care, la rândul său, ar fi rugat fiscul să clarifice situaţia. Astfel, conducerea ANAF a anunţat că situaţia ciobanilor din Arad e analizată.

În timp ce fiscul vânează ciobani, marile prejudicii din dosarele de corupţie stau nerecuperate. Cel puţin aşa arată raportul primului trimestru din activitatea Direcției Executări Silite Cazuri Speciale din ANAF.

Doar 13,85 milioane de lei au fost recuperate din ianuarie până în martie în condițiile în care pe întregul an trecut recuperaseră 151,4 milioane lei.

“Nu au oameni care sa faca treaba. Oamenii se apara impotriva executarilor silite. Sunt avocati buni, in directia aia sunt foarte putini oameni si nu li s a pus in mana ce trebuia sa li se puna. Iar faptul ca anul trecut au fost sume mai mari a fost pentru ca au avut cateva dosare high profile, nu pentru ca ar fi facut ei prea multa treaba”, a explicat Gabriel Biriş, fost secretar de stat la Finanţe.

Printre dosarele din care ANAF a ciupit câte ceva se află două cu prejudicii colosale. Dosarul ICA se referă la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare în care milionarul Dan Voiculescu a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare. Suma de plată impusă de procurori se ridică la aproape 60 de milioane de euro.

Şi în dosarul Rafo Oneşti, ANAF a pus sechestru pe rafinăria cu acelaşi nume. Cu datorii colosale, rafinăria aflată în insolvenţă a sistat activitatea în 2008 sub pretextul unei modernizări şi de atunci nu mai funcţionează. În acest dosar, oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost condamnaţi la închisoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *