Selectați pagina

România. Fermele de porci închise din cauza pestei porcine, cumpărate de străini

România. Fermele de porci închise din cauza pestei porcine, cumpărate de străini

Asociația Generală a Vânătorilor nu crede în existența pestei porcine africane, anunţă Cotidianul Naţional. Vânătorii spun că porcii mistreți găsiți pozitivi la analize nu erau, de fapt, bolnavi, și refuză să mai măcelărească animalele. Suspiciunile acestora au fost confirmate de oameni de afaceri danezi, care au cumpărat deja fermele de porci falimentate de pesta porcină africană.

Ultimele informații referitoare la pesta porcină africană răstoarnă cu totul percepția asupra epidemiei din țara noastră, care a pus la pământ industria cărnii de porc. Teoriile conspirației din ultima vreme, care făceau o paralelă cu gripa aviară care a îngropat, la vremea respectivă, industria avicolă, par să se confirme. Trimiși să împuște în masă mistreții, considerați vinovați de răspândirea bolii, vânătorii au constatat că, după depistarea unui animal pozitiv la peste porcină africană, nu reușeau să mai găsească în zonă niciun mistreț mort.

”Merge foarte greu treaba, pentru că vânătorii cam refuză să se angreneze, pentru că nu toată lumea este convinsă să facă acest lucru. Și asta pentru că acolo unde s-a depistat un caz pozitiv sau s-a declarat focar nu găsim niciun mistreț mort, ceea ce înseamnă că nu se confirmă boala. Când apare un caz pozitiv ar trebui să găsim 10, 20 de mistreți morți, pentru că într-o săptămână mor pe capete. Sunt multe lucruri neclare. Eu cred că este posibilă o confuzie, să fie suspectată boala și să nu existe. Și atunci de ce să-i măcelărim și să-i împușcăm pe toți, să afectăm echilibrul ecologic și să lăsăm fără hrană prădătorii, când nu mor? Împușcăm numai cota de recoltă și ne oprim acolo. Nici eu nu am convingerea în toate cazurile că este așa”, ne-a declarat dr.ing.Neculai Șelaru, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPSR).

Lupta împotriva virusului, aruncată în cârca vânătorilor

Conducerea AGVPSR se plânge că instituțiile statului nu au făcut nimic concret pentru a eradica pesta porcină africană și că, cel puțin în mediul sălbatic, vânătorii au fost obligați să ia măsuri împotriva virusului, pe banii și pe timpul lor.

”Nimeni nu face nimic, doar vânătorii și o fac pe cheltuiala lor, pentru că scot bani din buzunar și plătesc transportul, recipientele, culegerea de probe, echipamentul de dezinfecție, gropile pentru animalele confiscate, dezinfectanții pentru mașini. Medicii veterinari care erau obligați, conform Hotărârii de Guvern, să preleveze probele, sunt plătiți tot de vânători. Și este o acțiune de interes public, care ar trebui compensată, pentru că statul nu poate dispune măsuri în interes public pe banii privați ai oamenilor.

Nu mai vorbesc de birocrație, că trebuie completate patru hârtii pentru fiecare minstreț, timpul pierdut de oameni.Sunt multe necunoscute despre boală și ANSVSA-ul nu a acționat deloc cum trebuie. Noi am apelat la ei din 2015 ca să intervină la Poliția de Frontieră să ne dea voie să vânăm pe granița cu Ucraina și Republica Moldova și nu au vrut.

A fost și încăpățânarea Poliției de Frontieră și a fost și o bâlbâială foarte mare și nu s-au luat măsuri eficiente, credibile pentru noi. Au făcut numai schimb de hârtii. Și apoi, carnea porcilor domestici uciși se putea folosi, o făcea toată conserve pasteurizate. Când mergeam într-un sat și omoram totul, nu era mai simplu să extragem sânge de la porc să vedem dacă e infestat sau nu? Am omorât așa, în masă, să facem loc crescătoriilor de porci străine. La Satu Mare, cele cinci ferme de porci care au dat faliment au fost cumpărate de danezi deja”, ne-a mai declarat dr.ing.Neculai Șelaru, președintele AGVPSR.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *