Selectați pagina

România este țara cu cei mai puțini atei din UE. Care sunt cele mai religioase state din Uniunea Europeană.

România este țara cu cei mai puțini atei din UE. Care sunt cele mai religioase state din Uniunea Europeană.

biserca1Potrivit statisticilor oficiale cu privire la religiozitatea populațiilor din statele membre ale Uniunii Europene, românii sunt printre cei mai credincioși cetățeni din UE. Care sunt țările cu cei mai mulți oameni care nu cred în Dumnezeu.

România este țara cu cei mai puțini atei din Uniunea Europeană, doar 1% dintre români declarând că nu cred în existența vreunei divinități, potrivit celui mai recent studiu de piață realizat de Eurostat, informează Adevărul si ro.sputnik.md.

Potrivit studiului datând din 2010, 92% dintre români cred că există Dumnezeu, ceea ce plasează țara noastră după Malta, unde 94% din populaţie este credincioasă.

Studiul clasifică spiritualitatea populațiilor în funcție de trei afirmații: „Cred că există un Dumnezeu”, „Cred că există un fel de spirit sau forță de viață” și „Nu cred că există niciun fel de spirit, Dumnezeu sau forță de viață”.

Cehia și Franța se situează la celălalt pol, fiind printre țările cu oamenii cel mai puțin religioși. Astfel, în Cehia, doar 16% dintre locuitori cred în Dumnezeu, în timp ce în Franța, 40% din populație s-a declarat atee, Franța fiind țara cu cei mai mulți atei din UE.

Potrivit însă celei mai recente cercetări din România, țara noastră este cea mai religioasă din spațiul comunitar.

Astfel, un sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei publice din România, INSCOP, comandat de Adevărul în iulie 2015, arăta că 96,5% dintre români cred în Dumnezeu.

Un alt studiu, realizat în 2012, indică faptul că, în Uniunea Europeană, 72% dintre europeni sunt creștini, 16% agnostici, 7% sunt atei și 2% musulmani.

Studiul include și Turcia, stat candidat la aderarea în blocul comunitar, care la rândul ei ar avea un procentaj de 94% de credincioși – cu mențiunea că în acest caz este vorba despre musulmani.

Eurobarometrul din 2010 privind spiritualitatea în UE. Sursă: Q Magazine

În schimb, România are cel mai mic procentaj de populație atee din UE, doar 1% dintre români declarându-se complet necredinciosi, în timp ce alți 7% cred că „există un fel de spirit sau forță de viață”.

La polul opus, Cehia este țara cu cea mai mică proporție a populație care crede în Dumnezeu – doar 16%, în vreme ce Franța, cu 40% din populație atee, poate fi considerat cel mai existențialist stat membru UE.

În general, statele cu o populație atee mai mică tind să aibă o pondere mai mare a populației religioase, în timp ce în cazul opus se înregistrează ponderi semnificative ale persoanelor agnostice (care nu cred în Dumnezeu sau alte deități, dar acceptă existența unei forțe creatoare).

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.