Selectați pagina

România e prima ţără din Europa care se dotează cu arme în sumă de 1,25 miliarde $

România e prima ţără din Europa care se dotează cu arme în sumă de 1,25 miliarde $

Armele pentru care Bucureștiul a dat 1,25 miliarde de dolari sunt deja în proces de asamblare pe conveierele uzinelor companiei americane Lockheed Martin, scrie sputnik.md

România va fi prima țară din Europa care va avea în dotare sistemele americane de rachetă M142 HIMARS. Compania Lockheed Martin a inițiat deja procesul de producție a sistemelor pentru armata română, transmite Warspot, cu referire la portalul armyrecognition.com.

Ministerul Apărării din România a solicitat SUA, 54 sisteme HIMARS cu rachete, precum echipament adițional și serviciile de mentenanță. În total, Ministerul român al Apărării urmează să primească 162 de rachete de tip GMLRS cu două tipuri de focoase, 54 rachete de tip ATACMS, 24 complexe de comandă, 30 SUV-uri blindate HMMWV, precum și mașini de încărcare, remorci pentru transportarea rachetelor, automobile de ajutor tehnic și alte echipamente.

Valoarea totală a comenzii se ridică 1,25 miliarde dolari.

În prezent, compania Lockheed Martin a început executarea primei părți a comenzii, în valoare de 218 milioane dolari. Deocamdată, nu sunt făcute publice detaliile comenzii, însă se cunoaște termenul limită a executării lucrărilor — decembrie 2020.

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) este un sistem de rachete de înaltă mobilitate de destinație tactică și operativă. Sistemul este dezvoltat pe baza unui șasiu FMTV cu o greutate de 5 tone. Principalele muniții pentru M142 sunt rachetele de tip MLRS (М26, GMLRS, AT-2 și altele) cu o rază de acțiune până la 70 kilometri. În afară de aceasta, sistemul este dotat cu un lansator pentru o rachetă de tip ATACMS (Army TACtical Missile System), care poate fi utilizată și în calitate de lansator pentru rachetele de tip aer-aer AIM-120 AMRAAM.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *