Se poate face uz de contestație atât pentru nepurtarea măștii în spațiile deschise cât și în spațiile închise.

„AMENZILE PENTRU NEPURTAREA MASTII SUNT NULE PENTRU NEPURTATOR SI PENALE PENTRU EMITENTI. ASANAREA FRICII

Cum trebuie sa procedăm cu amenzile aplicate pentru nepurtarea pe fata a mastii. Am spus „pe fata” avand in vedre faptul ca legea 55/2020 nu prevede nicăieri unde ar trebui purtată masca, iar toate celelalte acte normative inferioare ietarhic legii care ar fi trebuit sa rezolve problema, sunt nule din start – pentru ca stim: Constitutia nu admite decat legii sa stabileasca acest aspect.

O alta grava anomalie este faptul ca instituirea stării de alertă doar prin Hotararea Guvernului si fara control parlamentar, este neconstitutionala. Starea de alertă nici nu este prevăzută in Constitutia României.

Cu toate acestea, poliția da amenzi cetățenilor României, chipurile, pentru nepurtarea mastii de protectie. Dar procedand asa, politistii care o fac, comit infractiunea de abuz in serviciu care se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Este vorba despre articolul 297 din Noul Cod Penal.

In consecință, orice roman care a primit sau care va primi amendă pentru nepurtarea mastii, o poate contesta in instanta pentru a i se anula.

Va prezint acum procedura. Mai întâi, amenda nu trebuie semnata. Si desigur, nu trebuie platita. Apoi, din partea celui amendat, politistul care scrie acel proces verbal este obligat sa scrie motivul pentru refuzul lui de a semna. Este important sa i se dicteze polițistului, iar el sa scrie exact ce spune cel amendat. Va spune in cuvinte proprii ca nu este de acord cu amenda pentru ca (1) aceasta este neconstitutionala, (2) pentru ca ii încalcă drepturi fundamentale si libertăți garantate de Constitutie si (3) pentru ca cei care emit acea amenda comit un abuz in serviciu.

Dupa ce este completat procesul verbal cu acele precizari, amenda urmează sa vina prin posta la domiciliul celui amendat.

Legea prevede ca orice amenda poate fi contestată in termen de 15 zile de la acea data calendaristică.

Se face o foto-copie a procesului verbal care se depune la Judecătoria de care apartine cel amendat, impreuna cu acea Contestatie in care se solicita anularea amenzii. Aceasta Contestatie se bazeaza pe decizia nr. 457 din 25 Iunie 2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei.

Contestația poate fi completată cu solicitarea instanței pentru tragerea la răspundere penala a agenților de politie care au întocmit procesul verbal, având in vedere ca faptă lor se încadrează in prevederile articolului 297 din Noul Cod Penal care se refera la abuzul in serviciu.

Se pot solicita instantei despăgubiri din partea persoanelor care au încălcat legea in dauna părții vatamate (pentru daune morale si materiale).

Acolo unde exista posibilitatea, Contestația se poate depune la Judecatorie si electronic, prin E-mail. In acest caz, tot prin E-mail va veni din partea Judecătoriei numarul de Dosar înregistrat pe numele celui (celei) care a facut Contestația pentru anularea amenzii.

Dupa primirea numărului de Dosar, se plăteste taxa judiciară de timbru, care in prezent a ajuns la valoarea de 30 de lei.

Judecătoria va emite o Citatie pe care o va trimite prin posta contestatarului amenzii. Dupa primirea Citatiei pentru prezentarea la proces la data stabilită, daca dintr-un motiv sau altul nu puteti participa, se poate solicita in scris sau prin E-mail judecarea cazului in lipsă.

In acest caz, nu mai este nevoie sa fie prezent acolo un avocat special ales (care cere onorariu). Conform articolului 24 din Constituție (alineatul 2), procesul va avea oricum un avocat numit din oficiu, daca el nu este ales anticipat. Totusi, este mult mai bine ca cel care a contestat amenda sa fie prezent la proces.

Este important ca in conținutul Contestației sa se precizeze ca in conformitate cu decizia Curții Constituționale a României nr. 457 din data de 25 Iunie 2020, nu se pot aplica sanctiuni in baza articolului 65 litera (h), pentru ca Hotărârile de Guvern si Ordonanțele sau Ordinele de ministru nu pot restrânge drepturile si libertatile cetățenești.

Curtea Constituțională a desfiintat aceste acte normative. Constitutia spune in articolul 53 ca trebuie făcute doar prin lege.

Deci numai cu 30 de lei se poate scapa de orice amenda emisă de politie pentru nepurtarea mastii, mai ales cand este vorba despre nepurtarea ei in spatii deschise, dar si in celelalte cazuri.

Decizia instanței de anulare a amenzii va veni prin posta.

Acum, trebuie sa mai stim ca in ultima perioada, dupa ce patriotii romani amendați în acest mod si-au obtinut deja anularea amenzilor pentru nepurtarea mastii, unii politisti au inteles ca sunt pusi de sefii lor sa faca abuz in serviciu si au schimbat tactica: dau doar avertismente in loc de amenzi.

Deci vedeti ca se poate. Legea este de partea cetățeanului. Trebuie doar sa ne facem partea, adica sa ne folosim de oportunitățile legale pentru a ne apara drepturile si pentru a ataca in instanta abuzurile pe care statul le face asupra cetățenilor prin intermediul politiei române.

Sursa: Daniel Vla, danielvla.wordpress.com