Selectați pagina

România. Bancomate de ultimă generaţie cu amprentă digitală pentru şomerii de la sat

România. Bancomate de ultimă generaţie cu amprentă digitală pentru şomerii de la sat

bancomat digitalŞomerii din 10 comune din judeţul Cluj îşi vor putea găsi un loc de muncă folosind bancomate cu tehnologie de ultimă generaţie cu cititoare de amprente. Cu un preţ de achiziţie de 5.500 de euro, în cadrul unui proiect european, aparatele îi scuteşte pe locuitorii mediului rural să se deplaseze lunar la Agenţiile Judeţene de Forţă de Muncă pentru a afla informaţii despre locurile de muncă.

Proiectul implementat de Asociaţia Inceptus România în parteneriat cu mai mulţi parteneri printre care şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj, care s-a ocupat de partea de bancomate, a pornit de la datele funrizate de Institutul Naţional de Statistică care arată că în perioada 2013-20104 aproape jumătate dintre locuitorii din zona rurală nu au avut un loc de muncă, cu toate că erau apţi de muncă, iar şomajul i-a afectat într-o măsură mai mare pe absolvenţii învăţământului mediu. Proiectul în valoare de 7 milioane de lei a urmărit promovarea unor măsuri rapide şi eficiente de ocupare (ex: mediere electronică prin bancomate de joburi, servicii de call center, evaluare de competenţe etc) precum şi a mobilităţii geografice a forţei de muncă din mediul rural care are posibilitatea prin intermediul acestor servicii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă. În prima etapă a proiectului au fost selectate 10 comune reprezentative din Regiunnea de Dezvoltare Nord Vest pentru a crea o reţea regională de mediere.

Cu ce ne ajută bancomatele de joburi

În 10 comune din judeţul Cluj, Băişoara, Ciurila, Cojocna, Frata, Iara, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Negreni, Râşca şi Sănduleşti, au fost instalate 10 Bancomate de mediere. Aparatele, amplasate în sediile primăriilor, se pot accesa numai după ce s-a făcut autentificarea pe baza unui card primit de la AJOFM şi pe baza de amprentă digitală. „S-a preluat un model din Anglia, care este împânzită de astfel de bancomate”, a susţinut Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. O dată intraţi în contul lor, şomerii au acces la baza de date cu locurile de muncă apărute în funcţie de abilităţile pe care le iau. Informaţiile – cum ar fi de exemplu numere de telefon şi descrierea joburilor disponibile- pot fi printate pe o hârtie şi duse acasă. Şomerii pot fi la curent în fiecare zi cu oferte de locuri de muncă disponibile la AJOFM.

Bancomate de 5.500 de euro

De asemenea, utilizatorii pot urmări istoricul ajutorului de şomaj şi scapă de vizitele lunare la sediul AJOFM din oraş pentru punerea vizei. „Dacă eşti din mediul rural şi nu ai acces la internet, trebuie să vii o dată pe lună la agenţie pentru viza, care-ţi dă dreptul să iei indemnizaţia de şomaj”, spune Don. Pe lângă costurile cu drumurile şomerilor, proiectul aduce economii şi în ceea ce priveşte salariile personalului. De asemenea, se elimină posibilitatea de fraudare a sistemului prin trimiterea rudelor sau cunoştielor pentru obţinerea vizei. „Se întâmpla ca aşa-zisul şomer, care era la muncă în Spania, să primească ajutorul de şomaj pentru că trimitea o rudă la viză”, a explicat Don.
Un bancomat costă 5.500 de euro – 3.000 de euro aparatul şi 2.500 de euro pentru antena care asigură legătura prin internet cu serverul. „Pe viitor ne gândim să oferim şi posibilitatea de a efectua apeluri telefonice de la bancomate”, a precizat Don.

Proiect de 7 milioane de lei, 200 de angajaţi

Proiectul POSDRU în valoare de 7 milioane de lei a prevăzut şi mai multe cursuri de dobândire a competenţelor profesionale pentru şomeri. Până acum, în urma proiectului au fost angajate 200 de persoane.
În a doua etapă a proiectului beneficiarii au urmat programe de formare profesională gratuite în următoarele domenii non-agricole: lucrător comercial, vânzător, asistent manager, lucrător în comerţ, comunicare în limbi străine, competenţe informatice, competenţe comune, competenţe antreprenoriale, sociale şi civice. Proiectul a asigurat de asemenea certificarea competenţelor dobândite în contexte informale şi/sau non-formale pentru 530 de persoane în următoarele domenii: lucrător comercial, zugrav-pietrar-tencuitor, mecanic auto, montator pereţi şi plafoane din ghips carton, operator la recoltarea şi toaletarea arborilor forestieri, maşinist la maşini pentru terasamente, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, zugrav, ipsosar-tapetar, vopsitor, dulgher-tâmplar-parchetar, barman, ospătar(chelner), cofetar patiser, brutar, transator, operator introducere, validare şi prelucrare date, administrator pensiune turistică, cameristă, îngrijitoare bâtrăni la domiciliu, gaterist.
Cea de a treia componentă a proiectului a vizat asigurarea sustenabilităţii şi sprijinirea demarării activităţilor independente în domeniu. Astfel 60 de persoane din mediul rural cu abilităţi antreprenoriale şi cu capacitatea de a-şi susţine propria afacere au învăţat despre elaborarea unui plan de afaceri, legislaţia în domeniu, marketing, înregistrarea şi protecţia mărcii produselor şi alte aspecte care pot face dintr-o mică afacere una profitabilă. De asemenea în cadrul proiectului au fost susţinuţi şi sprijiniţi pentru a demara noi afaceri pe cont propriu 20 de persoane. Accesul la toate aceste servicii, precum şi la programele de formare profesională a fost gratuit.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. Ecaterina

  Învățații pe oamenii că aceste bancomate sunt o altă țeapă a globaliștilor pentru luarea amprentelor fără acordul și știința oamenilor. Și nu terbuie să uitați că aceste bancomate au în inetriorul lor și o cameră (dacă nu cumva mai multe) care fotografiază instant persoana care își lasă acolo amprentele. Vă dați seama? Poză și amprentele la minut fără să mai ceară acordul oamenilor. Pentru aceasta au fost montate, și nu pentru găsirea unui loc de muncă.

  Eu însămi am trecut prin asta. Doar că, în România puteam accesa aceste bancomate fără card. Acesta nici măcar nu era necesar. Probabil că l-au adăugat ca să mai câștige niște milioane în plus. Oricum, și bancomatul și cardul este inutil. Găsirea unui loc de muncă în România se face tot prin cunoștințe. Am stat pe bară 2 ani întregi fără nici o șanșă de angajare. Cum treci de 30 de ani, este foarte greu.

  Și când mă gândesc că sărmanii oameni habar nu au că sunt înregistrați în baza de date a globaliștilor. Să-i lumineze cineva!

  NU-I ABANDONAȚI PE ȚĂRANI!!! Ei sunt bunicii, părinții, frații și copiii noștri. Informați-i, fraților! Dumnezeu să ne ajute!

  Răspuns
  • Apărătorul Ortodox

   Ecaterina, astfel de articole sunt publicate aici anume pentru a se trage un semn de alarmă asupra tendinţei noilor tehnologii, nicidecum spre a arăta avantajele folosirii lor…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *