Selectați pagina

Roboţii, soluţia daneză pentru menţinerea sistemului de protecţie socială

Roboţii, soluţia daneză pentru menţinerea sistemului de protecţie socială

robotDanemarca se numără printre ţările dezvoltate care alocă cel mai mare procent din PIB pentru cheltuieli de protecţie socială, puţin peste 30%, dar nu se ştie cât îşi va mai putea permite să facă acest lucru, scrie Bloomberg. Un studiu recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică atrage atenţia că un sistem generos de asistenţă socială, aşa cum este cel al Danemarcei, necesită finanţe publice solide, care, în cazul acestei ţări, „par sustenabile“ pentru moment, dar nu este sigur că vor rămâne astfel pe viitor.

Un motiv îl reprezintă îmbătrânirea populaţiei şi, implicit, scăderea numărului de angajaţi care să susţină cheltuielile de protecţie socială, ţara nereuşind să-şi crească semnificativ natalitatea în ciuda măsurilor de sprijin luate. Necesarul de forţă de muncă nu se poate completa cu străini, din cauza colaborării strânse a guvernului cu Partidul Popular Danez, care are o politică antiimigraţionistă. Ca o soluţie la problemele cauzate de îmbătrânirea populaţiei, Danemarca a anulat deja posibilitatea pensionării anticipate şi a ridicat vârsta de pensionare, care va ajunge la 68 de ani în 2030.

O altă soluţie ar fi scăderea costurilor şi creşterea veniturilor, dar Danemarca se confruntă cu o scădere a productivităţii muncii care determină o rată mai scăzută a creşterii economice faţă de ţările din zona euro. Această ţară nu a reuşit, aşa cum a făcut-o SUA, să-şi îmbunătăţească productivitatea muncii începând de la jumătatea anilor nouăzeci, odată cu informatizarea şi implementarea accelerată a altor elemente ale progesului tehnologic. PIB-ul Danermarcei ar fi crescut astfel cu 15% pe an, conform unui raport din 2014 al unei comisii guvernamentale. Se mai poate recupera însă terenul pierdut, susţine Confederaţia Industriei Daneze.

„Robotica, inteligenţa artificială, conectarea la internet – toate acestea sunt foarte ieftine acum“, susţine Adam Lebech, reprezentant al companiilor de tehnologie în cadrul acestei organizaţii. Roboţii, care permit automatizarea proceselor de producţie, ajută deja Danemarca să recupereze o parte din cele 150.000 de locuri de muncă din industrie pierdute în favoarea altor ţări după criza economică, este de părere Lebech. „Roboţii ne permit să readucem producţia în ţară“, afirmă, la rândul său, economistul-şef al grupului financiar Nordea, Helge Pedersen, adăugând că, totodată, aceştia „ne pot ajuta să creştem randamentul cheltuielilor de protecţie socială“.

Sursa: zf.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке