Notă: Consiliul Europei (a nu se confunda cu Consiliul European), organismul care a adoptat rezoluția în cauză, este principala organizație pentru drepturile omului de pe continent. Adunarea Consiliului Europei este dedicată drepturilor omului, democrației și statului de drept. În 1950, împreună cu statele UE, a adoptat Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Oricine consideră că drepturile omului i-au fost încălcate poate depune o plângere la organul de supraveghere creat în acest scop, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Statele membre ale UE care fac parte din Consiliul Europei trebuie să respecte hotărârile ulterioare ale instanței.

Decizia Consiliului Europei include trei interdicții: vaccinarea obligatorie, pașapoartele de vaccinare și discriminarea pe criterii de vaccinare.

În rezoluția care explică numeroase considerente etice, legale și practice în ceea ce privește vaccinurile Covid-19, Adunarea Consiliului Europei „îndeamnă statele membre și Uniunea Europeană” să „se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu se află sub presiune politică, socială sau de altă natură pentru a fi vaccinat dacă nu dorește să facă acest lucru; să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat; și să utilizeze certificatele de vaccinare numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potențiale și evenimentele adverse”.

„Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a adoptat pe 27 ianuarie 2021 o rezoluție importantă, care vizează interzicerea vaccinării obligatorii, a pașapoartelor de vaccinare și discriminarea în funcție de statutul de vaccinare.

rezolutia interzicere discriminare pe criteri de vaccinare

Rezoluție a Consiliului Europei: Interzicerea vaccinării obligatorii, interzicerea pașapoartelor de vaccinare și interzicerea discriminării pe criterii de vaccinare

Rezolutia 2361/2021 interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului și prevede că vaccinarea nu poate fi utilizată pentru a-i discrimina pe cei care nu se vaccinează. Totodată se solicită imperativ să se distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor.

Între altele, Adunarea îndeamnă cele 47 de state membre și Uniunea Europeană următoarele:

7.3.1 să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu doresc să facă acest lucru ei înșiși;

7.3.2 să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat;

7.5.2 să se utilizeze certificatele de vaccinare numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potențiale și evenimentele adverse.”

Conținutul integral în limba engleză al rezoluției 2361/2021 poate fi vizualizat accesând pagina oficială de internet a APCE la următorul link https://pace.coe.int/en/