Selectați pagina

Respingerea adeziunii Ucrainei la NATO

Respingerea adeziunii Ucrainei la NATO

nato-skullNikolas Gvosdev [fost editor al National Interest, comentator de politică externă – n.r.] crede că există, în interiorul alianței, o opoziție substanțială la continuarea expansiunii NATO, dar, în același timp, nu există niciun fel de sprijin pentru a garanta neutralitatea Ucrainei în viitor:

Chiar dacă un număr de capitale europene insistă, în demersurile lor față de Moscova, că adeziunea Ucrainei la NATO iese din discuție, nicio țară NATO nu este dispusă să garanteze, așa cum a cerut Rusia, că Ucraina va rămâne veșnic neutră. Chiar și printre membrii NATO care se opun aderării Ucrainei, niciunul nu vrea să susțină principiul conform căruia un stat din afara alianței poate avea un cuvânt de spus în legătură cu cine aderă și cine nu. Se poate ca Ucraina să nu fie primită niciodată în NATO, se spune, dar dreptul Ucrainei de a căuta apartenența nu poate fi limitat.

Ar fi logic să se mențină una dintre aceste două poziții, dar este foarte ciudat ca ambele să fie susținute în același timp. Mulți dintre membrii alianței sunt de acord că aderarea Ucrainei la NATO iese din discuție, dar ei sunt, totuși, rezervați în a face un angajament pe termen lung de teama de a nu părea că legitimează cerințele Rusiei. Principiul conform căruia nicio altă țară n-ar trebui să aibă drept de veto asupra componenței alianței are sens și, totuși, este evident că, în practică, Rusia a avut și continuă să aibă un asemenea drept. Respingerea adeziunii Ucrainei se poate să aibă un efect salutar asupra conflictului curent și ar putea să faciliteze ajungerea la un acord negociat fără a ceda nimic din ce n-a fost cedat deja. Toată lumea din Vest înțelege deja că Ucraina nu va adera niciodată la alianță și că așa trebuie să fie, deci ceea ce mai rămâne de făcut este să devină cât se poate de clar că ușa este, într-adevăr, închisă. Ucraina poate avea dreptul de a căuta apartenența, dar alianța nu este obligată s-o încurajeze în acest demers. Iar acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât majoritatea membrilor alianței știe deja că răspunsul la aderarea Ucrainei va fi negativ.

Traducere după Ruling Out Ukraine’s NATO Membership – The American Conservative

Autor: Daniel Larison

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.