Selectați pagina

Republica Moldova va beneficia de vaccin antigripal din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Republica Moldova va beneficia de vaccin antigripal din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

vaccinareAproximativ 100.000 de doze de vaccin antigripal, donate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vor ajunge în ţara noastră până la sfârşitul lunii noiembrie. Asigurarea vine din partea ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină urmează să cumpere 50.000 de doze de vaccin antigripal, pe lângă cele care vor fi donate de Organizația Mondială a Sănătății.

Licitaţia pentru achiziţionarea preparatelor va avea loc repetat în data de 23 noiembrie.

Anterior, trei oferte ale agenţilor economici au fost respinse deoarece nu corespundeau cerinţelor OMS.

“Toate vaccinurile nu au corespuns cerinţelor şi legislative ale Republicii Moldova şi celor mai bune practici mondiale privind precalificarea OMS, această precalificare fiind o cerinţă care de fapt este un garant a ceea că vaccinul este de calitate bună, dat fiind acest fapt licitaţia a fost anulată”, a spus vicedirectorul CNAM, Diana Grosu-Axenti.

Medicii infecţionişti afirmă că administrarea tardivă a vaccinului nu ne va proteja împotriva gripei.

“În condiţiile Republicii Moldova cel mai optimal ar fi luna octombrie pentru că viruşii gripali ajung în Moldova în noimebrie, decembrie sau ianuarie. Dacă apar primele cazuri de gripă în decembrie nu vom face faţă infecţiei”, a declarat doctorul habilitat în ştiinţe medicale, Victor Pântea.

Deocamdată, în țară nu au fost înregistrate cazuri de gripă. În schimb, creşte numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii.

Săptămâna trecută s-au adresat la medic peste 6.000 de pacienţi.

În anul 2014, peste 1.500 de oameni au fost diagnosticați cu virusul gripal. 15 dintre ei au decedat ca urmare a complicaţiilor provocate de infecţie.

Anul trecut, vaccinarea împotriva gripei a început în luna noiembie. Compania Naţională de Asigurări în Medicină a cumpărat atunci 150.000 de doze de vaccin.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке