Selectați pagina

Republica Moldova va avea un Cod Administrativ

Republica Moldova va avea un Cod Administrativ

Republica Moldova va avea, în premieră, un Cod Administrativ. În cadrul acestuia vor fi reglementate mecanismele de rezolvare a petiţiilor adresate de către cetăţeni, definirea şi modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice, ne relatează realitatea.md

Proiectul Codului Administrativ este inițiativa legislativă a unui grup de deputați, în opinia cărora, numărul impunător de acte legislative ce reglementează actualmente raporturile juridice de drept administrativ deseori generează interpretări eronate şi aplicări greşite ale normelor de drept, care duc la încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Astfel, în premieră, va fi reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere. La fel, pentru prima dată, va fi dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autorităţile publice. De asemenea, va fi reglementată procedura de notificare în cadrul procedurii necontencioase

Acesta este structurat în trei cărţi care se referă la uniformizarea soluţiilor legale şi reglementarea situaţiilor juridice semnalate de jurisprudenţa administrativă. La fel, prevede simplificarea mijloacelor de acţiune a administraţiei publice prin coerenţa şi predictibilitatea procedurilor și asigurarea stabilităţii procedurilor administrative.

Proiectul are menirea de a clarifica principiile, conceptele, etapele procedurii administrative, căile de atac şi regimul juridic al actelor, operaţiunilor şi contractelor administrative, în vederea asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de lege ale persoanelor fizice şi juridice.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.