Selectați pagina

Republica Moldova trece la un nou tip de vaccin împotriva poliomielitei

Republica Moldova trece la un nou tip de vaccin împotriva poliomielitei

vaccinareRepublica Moldova, alături de alte 152 de ţări, va trece de la imunizarea cu vaccinul poliomielitic oral trivalent (tVPO) la cel bivalent (bVPO). Acţiunea se încadrează în Planul Global de eradicare a poliomielitei. Ministerul Sănătăţii anunţă că 30 aprilie este ultima zi de folosire a vaccinului tVPO.

Într-un comunicat de presă al ministerului se menţionează că producerea vaccinurilor anti-poliomielitic trivalent a fost suspendată. Astfel, în perioada 21-28 aprilie noul vaccin este livrat tuturor centrelor de sănătate publică teritoriale. Totodată, până la 30 aprilie în toate instituţiile medicale, unde se face imunizarea anti-poliomielitică, precum şi în toate centrele de sănătate publică teritoriale, se vor extrage din lanţul frig toate cantităţile rămase de tVPO şi, ulterior, vor fi nimicite.

Ministerul Sănătăţii menţionează că poliomielita este o boală infecţioasă epidemică, contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanţa cenuşie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii. Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolenţă şi dureri în muşchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare sau paralizii infantile.

Vaccinarea anti-poliomielitică a început în anul 1955. Din anul 1993 în Republica Moldova nu au mai avut loc cazuri de poliomielită.

Sursa: Adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке