summitul-de-la-vilniusEsec sau succes partial al UE? Summitul Parteneriatului Estic (PaE) a inceput joi la Vilnius cu incercarea Uniunii Europene de a continua procesul de extindere spre Est, o miscare pentru care Bruxelles-ul nu este foarte bine pregatit. Miza „vedeta” a acestui summit, Ucraina, a anuntat, cu cateva zile inainte de a semna Acordul de Asociere cu UE ca suspenda orice negociere. Lideri europeni au spus ca „usa este inca deschisa”. Marea castigatoare va ramane asadar Republica Moldova, care a parafat acest acord pe 29 noiembrie, alaturi de Georgia. Tensiunilor UE-Rusia li s-a adaugat si declaratia lui Traian Basescu, conform caruia unirea cu Moldova e urmatorul proiect de tara al Romaniei.

Mesajele pentru Ucraina

Van Rompuy si Barroso fac trimitere la vointa si dorinta ucrainienilor si explica de ce este in interesul Ucrainei „pe termen lung” de a avea un acord de liber schimb cu UE (dau exemplu statelor membre UE care au intrat in 2004). Toti sefii de stat si de guvern i-au explicat lui Viktor Ianukovici beneficiile (in PIB, in crestere economica, in exporturi) dupa asocierea cu UE.

Presedintele Consiliului European Herman Van Ropuy a declarat ca UE a incheiat cu Republica Moldova si cu Georgia cel mai extins Acord de Asociere, inclusiv DCFTA, la care s-a ajuns vreodata in istoria UE. Aceeasi oferta a fost valabila si pentru Ucraina. Din pacate nu am reusit acelasi lucru cu Ucraina si sa parafam unul cu Armenia. Cel mai extins acord care a fost oferit vreodata unui stat care nu este membru UE este in continuare deschisa”.

Presedintele Lituaniei care detine presedintia rotativa a Consiliului European: Ucraina nu a negociat nimic. Presedintele Ianukovici nu venise sa semneze.    

Mesajele pentru Rusia

Intrebat despre planurile viitoare legate de Ucraina si despre cum vor gestiona liderii UE „interventiile” Moscovei, presedintele Comisiei Europene puncteaza doua lucruri: Acest parteneriat este pentru a realiza ceva si nu este impotriva cuiva. Stim foarte bine insa ca trebuie sa respectam vointa suverana a unui stat (Ucraina).

Barroso despre presiunile Rusiei: Sunt incompatibile cu felul in care Uniunea Europeana intelege sa intretina si sa faca sa functioneze relatiile internationale. Cat despre negocierile trilaterale pentru un parteneriat bilateral UE – Ucraina – acestea sunt inacceptabile.

Mesaje pentru Republica Moldova

Pentru a convinge Ucraina ca Acordul de Asociere cu UE nu inseamna doar beneficii in zona economica, presedintele Comisiei Europene da exemplul Republicii Moldova. „Ganditi-va la vize, ceva ce tinerii isi doresc. Acestea sunt beneficii tangibile pentru cetatenii statelor cu care UE se asociaza”, a spus Barroso.

Presedintele Traian Basescu a declarat la incheierea summitului de la Vilnius ca „dincolo de entuziasmul momentului” parafarea Acordului de Asociere si a celui de liber schimb (extins si aprofundat) inseamna un drum lung. Romaniei i-a luat 13 ani dar nu a avut opozitia virulenta pe care Guvernul Republicii Moldova o are la Chisinau, ceea ce va face ca provocarile sale politice sa fie mai mari.

Rezumatul primei zile a summitului de la Vilnius

Liderii Uniunii Europene nu au reusit sa convinga Ucraina sa semneze acord politic si comercial cu UE dupa prima zi a summitului, a declarat presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru AFP. „Pana in prezent, pozitiile nu s-au schimbat”. Dupa reuniunea de doua zile de la Vilnius, liderul ucrainean Viktor Ianukovici va mai avea discutii cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande.

Potrivit mai multor surse citate de presa internationala si de jurnalisti romani, liderii europeni au discutat cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici inclusiv despre varianta renuntarii, intr-o prima faza, la conditia „Timosenko”. Nu a fost insa acceptata de niciunul din liderii europeni formula de negociere in trei, UE – Rusia – Ucraina.

Acordul de Asociere (AA) UE Republica Moldova care include si asa numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement DCFTA) inseamna practic integrarea economica in piata comuna a UE. Este primul pas in pregatirea aderarii unui stat tert la Uniunea Europeana, ia aceste acorduri internationale pregatesc, in unele cazuri, procesul de aderare. Odata cu parafarea si, ulterior semnarea (AA) este stabilit cadrul pentru liberalizarea schimburilor comerciale UE-Moldova. Aderarea presupune insa si asa numita integrare politica. Romania a semnat acest acord in 1995 iar integrarea a venit 12 ani mai tarziu.

Sursa: hotnews.ro