Selectați pagina

Republica Moldova ocupă locul doi în regiunea europeană după numărul cazurilor de infecţii cu virusul HIV printre tineri

Republica Moldova ocupă locul doi în regiunea europeană după numărul cazurilor de infecţii cu virusul HIV printre tineri

R. Moldova, în topul țărilor privind cazurile de infecție cu HIV

Republica Moldova ocupă locul doi în regiunea europeană după numărul cazurilor de infecţii cu virusul HIV printre tineri, iar anual, aproximativ 70 de bebeluşi sunt aduşi pe lume de mame care au mai puţin de 15 ani. Pentru a preveni riscurile, Ministerul Educaţiei a introdus trei discipline de educaţie pentru sănătate în şcoli, scrie trm.md
 
„Noi, împreună cu colegii de la UNFPA, ne-am gândit ca să avem un circuit deschis, dar până la urmă să cuprindă toţi actorii. Pe de o parte curicula, care este foarte importantă, pe de altă parte suportul şi ghidul metodologic pentru cadrul didactic ca el să cunoască, să ştie să folosească limbajul adecvat, şi pe a treia parte părinţii care am solicitat să susţină iniţiativa”, a spus șeful Direcției Învățământ General din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu.
Reprezentanţii centrelor de consiliere a tinerilor spun că, în lipsă de informare, deseori, adolescenţii iau decizii greşite.
„70 procente din decesele premature la adulţi vin din adolescenţă, din comportamentul riscant pe care ei îl aplică. Şi copii din diferite familii nimeresc în capcanele ademenitoare ale comportamentului riscant fie abuz de substanţe, fie sex precoce, sex neprotejat, violenţă”, a spus șeful Centrului de Sănătate din Cimișlia Svetlana Moroz.
Tinerii susţin că lecţiile de educaţie pentru sănătate sunt necesare în fiecare şcoală.
Potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, după introducerea disciplinelor obligatorii în şcolile din Estonia, numărul sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor a scăzut semnificativ.
„După 9 ani de la introducerea acelui curs şcolar, a descrescut numărul de sarcini în perioada adolescenţei, şi apoi au observat că s-au evitat aproximativ 13.500 de cazuri de sarcini nedorite, boli sexual transmisibile şi infecţii cu HIV”, spune reprezentantul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova, Rita Columbia.
Datele statistice arată că, anual, aproximativ 70 de bebeluşi sunt aduşi pe lume de mame care au mai puţin de 15 ani, iar potrivit UNICEF,  Republica Moldova ocupă locul doi în regiunea europeană după numărul cazurilor de infecţii cu virusul HIV printre tineri. Disciplinele de educaţie pentru sănătate au fost pilotate  în 22 de localităţi din ţară.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *