Selectați pagina

Republica Moldova majorează bugetul pentru apărare

Republica Moldova majorează bugetul pentru apărare

armataRepublica Moldova își va crește bugetul pentru apărare cu un sfert anul acesta, majorarea fiind destinată în principal construcției locuințelor pentru militarii Armatei Naţionale.

Potrivit estimărilor, în total bugetul Armatei Naționale pentru anul curent va atinge 30 de milioane de dolari americani.

„În total, bugetul se va ridica la aproximativ 30 de milioane de dolari americani. Noi înțelegem că acest lucru nu este încă suficient, dar finanțarea suplimentară este necesară pentru construcția locuințelor pentru personalul militar”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul ceremoniei de premiere a celor 41 de militari ai Armatei Naționale care s-au aflat în ultimele 6 luni în Kosovo și au făcut parte din Forţa Multinaţională de Menţinere a Păcii (KFOR).

Joi proiectul Bugetului de Stat pentru 2016 a fost aprobat în două lecturi de Parlament cu votul a 55 de deputaţi.

Bugetul de stat pentru acest an prevede venituri de 30 de miliarde 338.607 mii de lei şi cheltuieli în sumă de 34 de miliarde 315.109 mii de lei.

Astfel, deficitul bugetar s-a majorat cu peste un miliard de lei față de 2014 și constituie 3 miliarde 976.502 mii de lei. Acesta urmează a fi acoperit din privatizări, dar și din împrumuturi externe.

În ultimii ani, finanțarea apărării naționale nu a fost o prioritate pe agenda națională de dezvoltare. În același timp, începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Această tendință nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situația de securitate din regiune s-a înrăutățit subit.

În consecință, către anul 2015, țara noastră s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în PIB, se arată într-o analiză a Expert-Grup.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке