Selectați pagina

Republica Moldova, în topul statelor cu cel mai mare consum de alcool

Republica Moldova, în topul statelor cu cel mai mare consum de alcool

Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume.

Conform Raportului global privind consumul de alcool şi sănătatea (OMS, 2014), Moldova a înregistrat un consum anual de 16,8 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15 ani+, din care 10,5 litri alcool neînregistrat (produs în gospodării). Consumul de alcool raportat exclusiv la populaţia consumatoare de alcool este de 25,4 l alcool pur/locuitor în an.

Datele sunt prezentate de Centrul Naţional de Sănătate Publică în contextul Zilei Naţionale fără alcool, care marcată pe 2 octombrie, transmite IPN.

Potrivit unui studiu recent, jumătate dintre elevii din clasele a 8-a şi a 9-a au consumat alcool în ultimele 30 de zile, 7,7 % dintre ei s-au intoxicat până la starea în care „au mers clătinându-se, nu au mai putut vorbi clar, au vomitat sau nu şi-au mai amintit ce s-a întâmplat”. Circa 38,7% dintre elevi au consumat cinci sau mai multe porţii de băuturi alcoolice la o ocazie în ultimele 30 zile. Practic fiecare al doilea elev poate face uşor rost de băuturi alcoolice, cel mai accesibil pentru elevi fiind cocktailurile. La vârsta de 13 ani sau mai devreme peste jumătate dintre respondenţi au încercat un pahar de băutură, iar circa 8% dintre ei au fost în stare de ebrietate alcoolică.

Specialiştii atenţionează că alcoolul creează dependenţă şi cauzează peste 200 de tipuri de boli şi diferite afecţiuni. Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii are cel mai înalt nivel de consum de alcool în lume, în parte datorită consumului înalt în regiunea centrală şi estică a continentului. Aproximativ 70% dintre adulţii din regiunea europeană a OMS consumă zilnic alcool. În medie, europenii consumă 10,7 litri, faţă de 6,2 litri de alcool pur anual pe cap de locuitor la nivel global.

Medicii subliniază că în jur de 40-50 % dintre decesele cauzate de ciroze hepatice sunt condiţionate de consumul de alcool. Conform statisticilor naţionale în anul 2016 în Republica Moldova s-au înregistrat 57,9 (2015 – 60,6) decese la 100 mii locuitori, cauzate de hepatite şi ciroză hepatică la populaţia aptă de muncă şi 3,5 cazuri (2015 – 4,8 ) de decese la 100 mii locuitori, cauzate de intoxicaţiile cu alcool.

Ziua Naţională fără alcool este marcată în Republica Moldova pentru a sensibiliza şi conştientiza riscul pentru viaţă şi sănătate a consumului excesiv de alcool.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.