Selectați pagina

Republica Moldova importă din ce în ce mai multe resurse energetice

Republica Moldova importă din ce în ce mai multe resurse energetice

Importul de resurselor energetice în Moldova, în primul trimestru al anului 2019, continuă să crească.

Biroul Național de Statistică anunță că, în primele trei luni ale acestui an, Republica Moldova a importat gaz în valoare de 119,83 milioane dolari, ceea ce reprezintă cu 13,4% mai mult față de aceeași perioadă din 2018.

În același timp, importul de petrol și produse ale sale a scăzut la 107,28 milioane dolari sau cu 3% mai puțin decît în 2018. Moldova a început să cumpere mai multă energie electrică – importurile au crescut pînă la 13,3 milioane de dolari (de 1,6 ori mai mult).

De asemenea, au crescut în mod semnificativ și livrările de cărbune, cocs și brichete, în primul trimestru al anului 2019 acestea însumînd 3,65 milioane de dolari, ceea ce constituie o creștere de 2,2 față de aceeași perioadă a anului 2018. Ponderea combustibililor minerali în totalul importurilor moldovenești, de asemenea, a crescut, constituind 17,88%, în timp ce anul trecut ea a fost de 17,05%.

Se remarcă faptul că importul de resurse energetice este ocupă al doilea loc în ceea ce privește livrarea de produse către Moldova în primul trimestru al acestui an. În același timp, importul de produse petroliere în structura importurilor totale a constituit 7,86%, gaze naturale – 8,78%, energie electrică – 0,97%, cărbune – 0,27%, transmite InfoMarket.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *