Selectați pagina

Republica Moldova: Fertilizarea in vitro – în baza poliței de asigurare medicală

Republica Moldova: Fertilizarea in vitro – în baza poliței de asigurare medicală

in_vitroCabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care va permite cuplurilor să beneficieze de fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare medicală.

Guvernul a aprobat un proiect de lege care, dacă va fi votat de Parlament, va permite cuplurilor, ce nu au suficiente resurse financiare, să beneficieze de serviciile reproducerii umane asistate.

”Cuplurile în care ambii parteneri sunt asigurați și întrunesc condițiile medicale stabilite de Ministerul Sănătății vor beneficia de fertilizare in vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, în limitele mijloacelor financiare disponibile”, stipulează proiectul de Lege.

Potrivit Guvernului, proiectul presupune sporirea atractivităţii  asigurării obligatorii de asistență medicală și respectarea drepturilor contribuabililor privind accesul la serviciul de fertilizare in vitro. Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt aproximativ 140 000 de cupluri (20%) care suferă de o formă sau altă de infertilitate, iar pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o tendință de reducere continuă a ratei fertilității totale a populației. Prevederile noi vor intra în vigoare doar după aprobarea lor în Parlament.

Sursa: sputnik.md

1 Comentariu

 1. Dorin

  Mare prostie:
  1. Poliţa va fi mai scumpă
  2. Oamenii vor plăti deja şi pentru moartea a zeci de mii de embrioni/suflete care nu vor ajunge implantate în uterul cuiva sau vor sta congelaţi zeci de ani pe banii contribuabililor.
  3. Plus faptul că o unică procedură de fertilizare in vitro costă de cîteva ori mai scump ca o investigaţie CT sau RMN, nemaivorbind de faptul că pentru cele mai simple analize nu se mai găsesc bani din contul CNAM pentruoricare sfîrşit de an.
  Ecumenista Mitropolie a Moldovei ce face în acest caz? Tace sau va susţine parlamentul precum a făcut în cazul transplantului de organe?

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *