Încă din 2015, Comitetul Naţional pentru Combaterea traficului de fiinţe umane a anihilat o reţea de traficanţi de copii. Au trecut 4 ani şi nimeni nu a fost pedepsit.

Capul reţelei, un cetăţean ucrainean, a scăpat de arest după ce dat aproape două milioane de lei mită. Cei de la Rise Moldova au realizat o investigaţie jurnalistică pentru elucidarea acestui caz, scrie tvrmoldova.md

Doi copii germani au venit în Republica Moldova în cadrul unui program de reeducare a minorilor cu un comportament antisocial. Coordonatorii programului au convins autorităţile şi părinţii că reabilitarea va avea succes. Copiii au mers în Ucraina, dar după conflictele de la Kiev au ajuns în Republica Moldova.

Aici, proiectul german nu a fost legalizat, iar minorii au stat un an şi jumătate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Autorităţile au început o anchetă şi au aflat că minorii sunt victime ale traficului de persoane.

În 2015, anchetatorii spuneau că aceşti copii erau exploataţi şi primeau pastile cu efect psihotrop.

În urma anchetei, cetăţeanul ucrainean Vladislav Badenko, managerul proiectului, a stat în arest doar 120 de zile.

Podarilov, fostul şef adjunct al Centrului pentru Combaterea traficului de persoane, neagă că a luat mită.

Badenko a fost scos din arest la domiciliu şi a plecat liniştit din Republica Moldova. A plătit pentru libertate.

Un an mai târziu, Vladislav Badenko revine la Chişinău şi în colaborare cu agenţii Ministerului de Interne i-a legătura cu Podarilov pentru a-l mitui.

S-a întâlnit cu Iurie Podarilov şi subalternul său Igor Fucedjii, şi au convenit la suma de 30 de mii de euro, preţul pentru scoaterea de sub învinuirea de trafic de copii. În scurt timp, s-au transmis 10 mii de euro ofiţerului de caz, bani puşi la dispoziţie de către ofiţerii SPIA, iar Fucedji a fost reţinut. Acesta a declarat că a acţionat la comanda şefului său, Iurie Podarilov.

Podarilov a fost condamnat la 4 ani închisoare dar a fost eliberat după 13 luni. Dosarul lui Badenko nu a mai ajuns pe masa judecătorilor.