Administrarea eficientă a instituțiilor de învățământ profesional tehnic este una dintre prioritățile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei conferințe naționale, cu participarea directorilor și profesorilor. Ei și-au împărtășit experiența în dezvoltarea activităților antreprenoriale generatoare de venit și trecerea la autogestiune financiară, relatează ntv.md

Directorul Școlii profesionale numărul 7 din municipiul Chișinău, Alexandru Ciobanu, a declarat că autogestiunea financiară este bine-venită, deoarece îi oferă conducerii instituției posibilitatea de a planifica prioritățile, în funcție de necesități.

„Avem o problemă cu ideile de activități generatoare de venituri în domeniul construcției, fiindcă ar fi o idee de a presta niște servicii la nivel de întreprindere și de asta suntem aici. Poate, cumva, furăm idei de la colegii noștri, care le implementează. Ne-am dori ca investițiile care vin din autogestiune financiară, să implementăm mai mult în infrastructura instituției, ca să putem face reparații capitale” , a spus Alexandru Ciobanu.

Reprezentanții școlilor profesionale și centrelor de excelență susțin că, în ultimii ani, numărul elevilor a scăzut dramatic. Doar în ultimul an, este vorba de o micșorare cu cinci la sută, comparativ cu anul trecut.

La eveniment a participat reprezentanta Agenției KulturKontakt din Austria, Monika Mott, care a colaborat cu țara noastră pe parcursul mai multor ani.

Monika Mott, șefa de departament Agenția KulturKontakt din Austria:”Instituțiile de învățământ profesional tehnic trebuie să reacționeze flexibil la necesitățile pieței muncii. Trebuie să aibă o cooperare bună cu agenții economici. Trebuie să propună oferte atractive pentru elevi, trebuie să gestioneze eficient resursele pe care le au la dispoziție și trebuie să elaboreze un sistem viabil, pentru a genera venituri, încât să practice antreprenoriatul”.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetări, Corneliu Popovici, le-a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul și investițiile în dezvoltarea domeniului de formare profesională din țara noastră. El a menționat că va continua politica de deschidere față de interesele mediului economic și a dat asigurări că va depune eforturi, pentru ca elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic să fie asigurați cu locuri de muncă, după absolvire.

„Este o prioritate ca să existe o conlucrare foarte eficientă între agenții economici și instituțiile de învățământ profesional tehnic. Este o prioritate ca absolvenții acestor instituții să fie angajați în câmpul muncii, după absolvire, iar pentru asta este nevoie ca în aceste instituții să fie instruiți specialiști în domeniile de pe piața muncii și ca ei, după absolvire, să poată găsi acest loc de muncă”, a menționat Corneliu Popovici.