Selectați pagina

Reportaj Trinitas TV: Oprimarea greco-catolicilor în comunism, la ordinul sovieticilor, prezentată drept „tămăduire“

Reportaj Trinitas TV: Oprimarea greco-catolicilor în comunism, la ordinul sovieticilor, prezentată drept „tămăduire“

Televiziunea Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas TV, a stârnit puternice controverse după ce, în ajunul vizitei Patriarhului Moscovei şi al Întregii Ruşii, Kiril, a difuzat şi a publicat online un reportaj în care oprimarea greco-catolicilor sub comunism, la ordinul sovieticilor era prezentată drept drept „tămăduire“. Între timp, materialul a fost retras.

Reportajul video, intitulat ”Patriarhul Justinian Marina. Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române (I)”, publicat de Trinitas pe 23 octombrie, vorbeşte despre „reîntregirea” BOR prin absorbţia clerului Bisericii Greco-Catolice, la ordin politic, în 1948, dezvăluie Hotnews.ro.

Filmul prezintă succint suferinţele la care au fost supuşi, din ordin sovietic. În schimb, reîntregirea Bisericii Ortodoxe este prezentată drept un eveniment iminent, pe care sovieticii doar l-au grăbit şi în care Patriarhul Justinian a dovedit ”intenţii onorabile”.

Potrivit Hotnews.ro, În material sunt citaţi: Pr. Prof. Dr. Ilie Georgescu, consilier patriarhal în perioada Patriarhului Justinian; George Stan, medicul patriarhului Justinian Marina; Acad. Dinu Giurăscu; Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici; Pr. Acad. Mircea Păcurariu; IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Pr. Acad. Mircea Păcurariu: Peste tot s-a cerut revenirea la Biserica Ortodoxă, iată că acum s-au creat condiţiile propice pentru realizarea acestui act.

IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului: Procesul cred că ar fi mers tihnit înainte. A intervenit puterea comunistă, nu a pus-o Biserica la cale. Dar cred că Dumnezeu a îngăduit ca un act făcut cu opresiune la 1700 să fie tămăduit tot cu asemenea mijloace.

Pr. Prof. Dr. Ilie Georgescu: [pentru că ierarhii greco-catolici au fost supuşi unor grele umilinţe, închisorii, torturilor] a ieşit că reîntregirea a fost forţată. Nu a fost forţată.

Dinu Giurăscu: Cu excepţia înalţilor ierarhi, ceilalţi credincioşi şi-au văzut de treabă (…) Aşa că, în privinţa aceasta, a fost un câştig.

Acad. C-tin Bălăceanu-Stolnici: Sistemul comunist, mai ales rus, s-a angajat împotriva Bisericii Unite, având o poziţie netă de distrugere a ei. Nu Patriarhul Justinian a fost cel care a desfiinţat-o, ci guvernul. Şi nu la iniţiativa guvernului, ci la cererea sovieticilor. Justinian a deschis porţile multor preoţi, care au fost primiţi cu foarte mare căldură (…) Le-a oferit adăpost ierarhilor care erau în închisoare.

REACŢII VIRULENTE

Printre cei care au reacţionat la materialul Trinitas au fost şi Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, dar şi Mia Hodiş, redactor-şef la Editura Galaxia Gutenberg

Francisc Doboş, luni, la o săptămâna după publicarea reportajului pe site-ul şi contul de Youtube al Trinitas:

”Cred că Iuliu Maniu şi episcopii martiri greco-catolici se întorc în mormânt să audă multe din cele spuse în acest reportaj. Scuze, ştiu că nu este corect politic, dar nu pot să mă prefac că nu am auzit/văzut şi să întorc capul în altă parte. (…) Dacă aş privi acest reportaj în alb-negru parcă aş revedea scene din reportaje de după 1948”, a spus Doboş.

Mia Hodiş a distribuit materialul Trinitas, descriindu-l drept ”propagandă KGB-istă jalnică şi grosolană”. În condiţiile în care Trinitas a retras reportajul de pe Youtube şi de pe propriul site, Mia Hodiş l-a încărcat pe propria pagină de Facebook, dar în scurt timp Facebook a anunţat-o că i-a şters conţinutul, pe motiv că a fost raportat pentru încălcarea drepturilor de autor.  Ea prezintă o captura a notei primite de la Facebook, ce indică Trinitas TV drept utilizatorul care a raportat conţinutul.

DIRECTORUL GENERAL TRINITAS: ”REPORTAJUL NU ESTE UNUL OFENSATOR”

Contactat de Hotnews.ro, directorul general Trinitas, Ciprian Olinici, a apreciat că reportajul ”nu este unul ofensator”, el vorbind ”despre uniaţie, despre 1948, despre suferinţa Bisericii Ortodoxe şi a celei Greco-Catolice. Suntem o televiziune care cultivă relaţiile ecumenice (…) Am respectat adevărul istoric, din manuale. Arătăm că [desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice] nu a fost o măsură a Bisericii Ortodoxe, ci a statului comunist”.

La rândul său, ppurtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că ”nu am cunoştinţă în legătură cu lucrurile acestea” şi că nu a văzut reportajul, dar a comentat că este vorba despre un ”film făcut contextual pentru anul acesta, dedicat omagierii celor care au stat în puşcăriile comuniste, fie ei ortodocşi, greco-catolici, româno-catolici sau de altă confesiune”. El a spus că un film istoric poate deranja, dar nu se pune problema unui ”conflict” şi că ”s-au stârnit poate mici tulburări din partea unor persoane care citesc realitatea într-o altă cheie. Nu am primit nimic oficial” cu privire la materialul video.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

3 Comentarii

 1. dfhr

  separatistii greco-catolici sponsorizati de pedofilii, criminalii si ecumenistii pro-homosexualisti, pro-contraceptie din Vatican( care au impartit milioane de prezervative tinerilor catolici ca sa nu se mai inmulteasca) sa se abtina. Comunismul a genocidat sute de mii de ORTODOCSI, si cele mai cumplite de la lagarul PITESTI ,torturi, au fost aplicate ORTODOCSILOR nu greco-catolicilor care au fost COLABORATIONISTI cu Securitatea diabolica comunista! mincinosi papistasi ordinari, ca de obicei. Dupa ce l-au pupat pe HITLER ani la randul si pe Mussolini, s-au dedat cu comunistii dupa razboi in estul european, facandu-i tot ei pe marele victime. Au primit si ei o palma in inchisoare, si gata ce mari victime au fost ei! Dar ortodocsii la care li s-au smuls unghiile si li s-a aruncat carnea pe tavan la fenomenul PITESTI cum au fost?

  Răspuns
 2. dfhr

  actualul papa ,,francisc,, care a recunoscut chiar ieri ca adoarme in timpul rugaciunilor,

  spune cu multa IPOCRIZIE citez,, sterilitatea si natalitatea europeana mica este o problema mare,, si asta dupa ce papa ioan paul al 2-lea a aruncat MILIOANE De prezervative tinerilor la toate adunarile ecumenice ale tineretului din Europa, impartind prezervative, iar BANCA VATICAN sponsorizand campaniile ONG-iste de impartire de prezervative din Africa Namibia Angola cica ,,pentru a combate HIV SIDA,, Minciuni, in primul rand HIV SIDA trece prin prezervativ, deci nu ajuta cu nimic la stoparea fenomenului HIV SIDA in Africa!

  In al 2-lea rand dupa ce vaticanul a impartit milioane de prezervative tinerilor catolici din Europa, si dupa ce a dat BINECUVANTARE la spovedanie tinerilor ca e OK sa foloseasca prezervativ, atunci…..DE CE Se mira actualul papa de sterilitatea si natalitatea mica in Europa?!?!?!

  astia joaca la cacialma ,ca sa-si imbogateasca banca vatican a lor. Putin le pasa lor de restul problemelor!!

  De aceea papa francisc a spalat picioarele REFUGIATILOR africani, islamici, sirieni, afgani din ITALIA: ca sa isi faca noi enoriasi in Bisericile catolice GOALE in numele ,,ecumenismului,, Deci bastinasii sa foloseasca PREZERVATIV ca sa vina refugiatii africano-sirieni islamici.

  Care e diferenta atunci intre VATICAN , Uniunea Europeana, politica NATO, a globalistilor si a firmelor multinationale? Nici o diferenta.

  Răspuns
 3. stop catolicilor

  comunismul nu a tintit tarile catolice , ci tarile ortodoxe pentru a fi genocidate si distruse. In tarile catolice precum Polonia Cehia, Ungaria, comunismul a fost foarte bland, deoarece Stalin s-a temut de influenta globalista a Bancii Vaticanului, si a occidentului, care negocia la nivel inalt cu americanii o eventuala ,,interventie,, daca milioane de catolici ar fi fost dusi in Siberia si impuscati.

  In schimb pe ORTODOCSI nimeni nu i-a aparat pe glob decat bunul Dumnezeu!

  Zecile de milioane de morti victime ale stalinismului au fost ORTODOCSI, rusi, ucraineni, romani ( cel putin 1 milion romani morti), moldoveni, etc. Acestia au fost deportati in massa in Siberia, sau au fost victima Holodomorului in anii 30, 10 milioane ortodocsi ucisi prin infometare in Ucraina ocupata de Stalin si Beria NKVD.

  Comunistii au tintit ORTODOCSII deoarece acestia NU aveau suport international, ca cineva sa protesteze daca vor fi macelariti. In schimb pe catolici, greco-catolici nu doar ca i-a lasat in pace, dar daca au fost arestati cativa, nu si-au permis sa-i tortureze. Atunci cum poate un papa ioan paul al 2-lea sa declare in Romania biserica greco-catolica ca biserica martira!??! martiriul cui!!??! daca a murit Iuliu Maniu, a fost cam singurul , si a murit ca era si batran la 80 de ani in puscarie la Sighet. Dar IULIU HOSSU care a colaborat cu comunistii in inchisoare, dar CORNELIU COPOSU care a colaborat? cum au fost astia? au primit o palma si atat in timpul anchetelor. Mai mult comunistii s-au temut sa le faca. In schimb ortodocsilor? PITESTI! smulgerea unghiilor, parului din cap, bataia cu bastoane in lagarul PITESTI, stat intr-un picior cu greutate in spate timp de 30 de ore, obligativitatea sa mananci fecale, sa torturezi pe cel de langa tine, sa nu lasi sa doarma prisonierii, etc,etc. Blasfemia SFintei liturghii, impartasirea cu fecale, si asa mai departe. ASta a fost comunismul! Dusmanul ortodoxiei!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii