Selectați pagina

Reinvie spiritul ascetic in Georgia: povestiri despre un stalpnic

Reinvie spiritul ascetic in Georgia: povestiri despre un stalpnic

stalpul katchkih 2 georgiaÎn vestul Georgiei, in Imereti, viața monahală începe să reînvie.

În 1993, pe stanca numita “Stalpul Kacichih”, un călugăr, Maximus (Kavtarate) isi incepea viața de pustnic. Intrucat acesta nu a avut binecuvantare sa dea interviuri jurnaliștilor, un alt călugăr, Ilarion (Gviriacivili) a povestit, recent, despre viața în schitul din vârful stancii și despre modul în care se locuia acolo în cele mai vechi timpuri.

Astfel, s-a aflat ca, sub cativa tei batrani, in urma unor sapaturi, s-a descoperit un osuar cu oseminte ale unor călugări de demult – a povestit acesta, citat de revista ruseasca Pravoslavie.

“Cei care au trăit aici erau asceți, ajungand la o viata duhovniceasca sporita, cunoscandu-si dinainte ziua sfarsitului lor [prin revelație divină] și pregătindu-se în prealabil pentru întîmpinarea Domnului”, a povestit Ilarion.

Pe stanca, se află o biserică cu hramul Sfantul Simeon Stalpnicul, fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Imereti.

Descrierea acestui loc a fost, odată, făcută de prințul Bagration Bakouce, celebru istoric și geograf, iar povestirea lui s-a păstrat. Biserica veche a fost construită între secolele V și VI. Viața monahală a început în secolul al IX-lea și a continuat până în secolul al XVI-lea. Locul a fost foarte venerat de creștini, care aici se simteau mai aproape de Dumnezeu. Dar, după invaziile otomane, schitul a fost abandonat timp de secole.

În 1944, Alexandru Geaparite, alpinist, și scriitorul Levan Gotua au organizat o expediție specială și au descoperit în acest loc rămasitele si chiliile schitului.

După anii ’90, odata cu reducerea persecutiilor impotriva crestinilor, oamenii au inceput sa vina si sa viziteze mai des locul. Când monahul Maxim s-a stabilit aici, el a început sa strânga fonduri pentru restaurarea bisericii.

Cu ajutorul statului, biserica și chiliile au fost reconstruite. Călugării care vietuiesc aici, in prezent, cu ajutorul lui Dumnezeu, se străduiesc să reînvie spiritul ascetic în acest lacas sfânt.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *