Selectați pagina

Reguli noi privind pensionarea străinilor care se mută în regiunea transnistreană

Reguli noi privind pensionarea străinilor care se mută în regiunea transnistreană

batrinaAşa-zisul executiv de la Tiraspol a aprobat un proiect de lege care prevede că cetăţenii străini, care se mută cu traiul în regiunea transnistreană, vor ieşi la pensie la vârsta care este stabilită în statul de unde au emigrat, scrie presa din stânga Nistrului, citată de IPN.

Elena Kulicenko, aşa-zisa ministră a protecţiei sociale de la Tiraspol, a argumentat că tot mai mulţi cetăţeni străini se mută cu traiul în regiunea transnistreană atunci când se apropie de vârsta de pensionare, fiindcă în regiune acest termen este mai mic – 55 de ani pentru femei şi 60 de ani pentru bărbaţi. În aceste condiţii, în regiune vin să primească pensie persoane care nu au muncit deloc acolo şi care, respectiv, nu au contribuit la Fondul de pensionare.

Proiectul aprobat prevede că cetăţenii străini, care se mută cu traiul în regiune, vor ieşi la pensie la vârsta care este în statul de unde au emigrat. Respectiv, dacă în ţara lor de origine vârsta de pensionare este de 62 de ani, spre exemplu, atunci şi în regiunea transnistreană aceştia tot la 62 de ani vor începe a primi pensie. O altă prevedere este că pentru a beneficia de pensie, persoana trebuie să locuiască şi să muncească în regiune cel puţin trei ani.

Fondul de asigurare socială din regiunea transnistreană se confruntă cu un deficit foarte mare. În anul curent se prognozează că deficitul va depăşi 930 de milioane de ruble (peste 1,7 miliarde de lei).

Sursa: ipn.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii