Selectați pagina

Reguli noi cu privire la asigurarea RCA

Reguli noi cu privire la asigurarea RCA

grand theft autoDeputații au votat în două lecturi un proiect care reglementează o nouă abordare în stabilirea primelor de asigurare RCA, bazată pe semiliberalizarea modului de calcul a acestora. Astfel, se propune ca primele de asigurare să fie stabilite de către asigurători în baza statisticilor proprii, ţinând cont de metodologia unică la nivel de ţară aprobată de autoritatea de supraveghere.

Potrivit proiectului, efectul principal al liberalizării preţurilor la asigurarea obligatorie şi care influenţează nemijlocit asigurătorii este focusarea acestora asupra preţurilor poliţelor RCA – din cauza sensibilităţii acestui subiect, asigurătorii sunt puşi în situaţia să opereze cu preţuri din ce în ce mai competitive pentru asiguraţi, scrie Realitatea.md.

De asemenea, în proiect este încadrat şi un concept nou aferent modului de stabilire a pagubei real suportate în urma accidentelor de autovehicul. Acest concept are la bază stabilirea valorii pagubei, în cazul înlocuirii pieselor de schimb, la preţurile reale practicate de unităţi de specialitate, ţinînd cont de vechimea autovehiculului, tipul de piese necesar a fi înlocuite, modalitate de plată a despăgubirii.

Totodată, se propune ca valoarea autovehiculului la data accidentului precum şi valoarea rămasă a acestuia după accident să fie stabilite de expertul independent sau de unitatea de specialitate la preţurile reale de moment şi nu în baza unor coeficienţi de uzură prestabiliţi, care fiind aplicaţi aritmetic, nu ţin cont de preţurile de piaţă.

Sursa: Democracy.MD

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *