Selectați pagina

Registrul electronic al alegătorilor va fi gata până la scrutinul parlamentar

Registrul electronic al alegătorilor va fi gata până la scrutinul parlamentar

registrul electronic al alegatorilorComisia Electorală Centrală va avea pregătit registrul electronic al alegătorilor pentru scrutinul parlamentar din acest an. Registrul a fost deja testat şi aplicat în regim pilot la mai multe alegeri şi referendumuri locale. În curând, va fi procurată tehnica de calcul necesară, din suma de 30 de milioane de lei alocată de către autorităţi în acest sens. Despre aceasta a comunicat preşedintele CEC, Iurie Ciocan, la conferinţa de presă dedicată Zilei internaţionale a alegerilor.

[youtube]http://youtu.be/TAmxWOVchMw[/youtube]

Iurie Ciocan a menţionat că la următorul scrutin parlamentar alegătorii vor parcurge 3 paşi până să voteze.
Iurie Ciocan, Președinte, Comisia Electorală Centrală: «În aces an alegătorii RM când vor merge la votare vor trece și peste acest filtru de înregistrare prealabilă în sistemul informațional , primul pas de securizare, pasul 2 de securizare fiind semnatura în lista electoral și pasul 3 aplicarea ştampilei de votare în actele de identitate».

În acest an, CEC are şi alte priorităţi, pe lângă implementarea registrului electronic. Iurie Ciocan se adresează către deputaţi să urgenteze adoptarea pachetului de legi privind reformarea sistemului de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Iurie Ciocan, Președinte, Comisia Electorală Centrală: «Cerem autorităților să examineze acest pachet de legi într-un regim prioritar pentru că noi trebuie din timp să ajungem în organizarea și desfășurarea alegerilor cu legislația bine cunoscută de către toți actori implicați».
Încă o prioritate pentru anul curent este uniformizarea cabinelor de vot, ca acestea să nu mai fie de o multitudine de culori şi forme.În curând, va fi lansată şi aplicaţia on line de înregistrare prealabilă a alegătorilor moldoveni de peste hotare. Această aplicaţie are drept scop să ajute guvernarea să decidă în care regiuni din lume trebuie deschise mai multe secţii de vot.

Sursa: tv7.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке