Selectați pagina

Regele Belgiei, de confesiune catolic, a participat la Sfânta Liturghie în Bruxelles cu prilejul Duminicii Ortodoxiei

Regele Belgiei, de confesiune catolic, a participat la Sfânta Liturghie în Bruxelles cu prilejul Duminicii Ortodoxiei

Notă: Dacă e să consultăm sursele oficiale de informare, precum wikipedia, observăm cu uşurinţă că regele Filip al Belgiei e de confesiune… catolic! Apoi avînd în vedere că în Duminica Ortodoxiei se citeşte Slujba Sinodiconului, în care sunt date anatemei toate ereziile, cităm: “Celor care neagă Sinoadele al VIII-lea şi al IX-lea Ecumenice, de pe timpul Sfântului Fotie cel Mare şi Sfântului Grigorie Palama, papo-Filioqviștilor: Anatema!”, atunci se primeşte că regele ar fi trebuit să asiste la o slujbă în care e dat anatemei!

Regele Filip al Belgiei a deschis duminică manifestările aniversare prilejuite de împlinirea a 50 ani de la înființarea Mitropoliei Belgiei, fiind primul monarh belgian care a asistat la o slujbă ortodoxă după 1985, informează agenția de știri Basilica.

Regele belgian a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Bruxelles cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, moment solemn ce a marcat începutul celebrării jubileului Mitropoliei Belgiei.

Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Atenagora. Din partea Patriarhiei Române, au participat Episcopul vicar Marc Nemțeanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, preotul Sorin Șelaru, directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene, și diaconul Cristian Turc de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bruxelles, al cărei grup psaltic a oferit o parte dintre răspunsurile liturgice .

Este prima oară când un monarh în funcție vizitează o biserică ortodoxă după recunoașterea acesteia de către statul belgian. Mitropolia Belgiei a fost înființată în 1969, sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, și a fost recunoscută oficial de stat în 1985.

În centrul evenimentelor aniversare prilejuite de împlinirea a 50 ani de la înființarea Mitropoliei Belgiei se va afla liturghia din 10 noiembrie, oficiată în Bruxelles de Patriarhul Ecumenic, a cărui vizită a fost anunțată în cadrul ultimei Adunări a Episcopilor Ortodocși din Benelux și confirmată de Mitropolitul Atenagora al Belgiei în data de 13 ianuarie 2019.

Sursa: http://basilica.ro/regele-filip-primul-monarh-belgian-care-a-asistat-la-o-slujba-ortodoxa-dupa-1985/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *