Selectați pagina

Refuza sa invete in satul vecin unde au fost transferati de la 1 septembrie

Refuza sa invete in satul vecin unde au fost transferati de la 1 septembrie

eleviZeci de elevi de la gimnaziul din Parcani, Soroca inca nu au ajuns in acest an la scoala. Ei refuza sa invete in satul vecin unde au fost transferati de la 1 septembrie. Copii spun ca acolo conditiile sunt mai proaste, lucru infirmat de catre administratia institutiei.

Angela este in clasa a sasea, iar astazi am gasit-o nu la scoala, dar acasa jucandu-se cu o vecina. Desi si-a luat de toate pentru ore, agenda ramane inca necompletata, iar caietele nesemnate. Iar asta din cauza ca imediat ce parintii au aflat ca elevii de gimnaziu vor fi dusi la scoala din satul vecin au refuzat sa-si dea copiii la studii.

“Vreau la scoala, acasa nu am ce face. Dar vreau sa raman in sat.”

Nerabdatori sa inceapa anul scolar sunt si colegii de scoala ai Angelei.

“Ma plictisesc acasa.”

“Eu nu ma duc la scoala, acasa scriu, citesc.”

Dupa optimizare, gimnaziul din Parcani urmeaza sa devina scoala primara.

Lilia CARAUS, REPORTER PRO TV: “Este ora 12, iar in aceasta sala de clasa am fi trebuit sa-i gasim pe elevii din clasele primare. Dupa cum se poate vedea sala este goala, iar asta din cauza ca parintii micutilor au refuzat sa-i dea si pe cei mici la scoala, fiind solidari cu elevii din ciclul gimnazial.”

Parintii spun ca refuza cu vehementa sa-si dea copiii la scoala in satul vecin, intrucat acolo conditiile ar fi mult mai proaste.

Nici profesorii nu sustin initiativa.

Directoarea gimnaziului din localitatea vecina, Voloave, aflata la doi km de Parcani spune ca institutia intruneste toate conditiile pentru a deveni scoala de circumscriptie.

Galina ZAMBREAN, DIRECTOARE, GIMNAZIUL SATUL VOLOAVE: “Scoala lor este prea mica, nu au nici conditii. Noi avem si sali incapatoare, si sala sportiva, de festivitati. Scoala se incalzeste foarte bine.”

Directia raionala spune ca prin aceasta forma de protest, parintii ingradesc copiilor dreptul la educatie.

“Nu incalcam noi nici un drept, ei ne incalca dreptul de a ne alege scoala la care vrem sa ne dam copiii.”

Directia raionala spune ca cei de la Consiliul raional au decis sa transforme gimnaziul din Parcani in scoala-primara deoarece in sat sunt putini elevi iar cheltuielile de intretinere a institutiei sunt mari.

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.