referendumPrezenţa la vot pentru acest referendum a fost un record pentru autonomia Găgăuză – 70.42%.

Rezultatele finale ale referendumului din Gagauzia: 98.8% – pentru independenţa autonomiei, 98.47% – pentru Uniunea Vamală, 97.22% – împotriva aderării autonomiei la UE.

Potrivit datelor preliminare oficiale privind numărarea voturilor participării la referendumul din 2 februarie din Găgăuzia, marea majoritate a locuitorilor au votat pentru amînarea statusului de independenţă a Găgăuziei, pentru integrarea în Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan şi împotriva integrării europene.

Amintim că pe 2 februarie în Găgăuzia a avut loc un referendum „interzis” de Moldova, cu privire la politica externă a Moldovei (integrarea în UE sau în Uniunea Vamală), precum şi privitor la legea privind statutul de independeţa amînat al Găgăuziei, în conformitate cu care, în cazul în care Republica Moldova îşi pierde independenţa (în calitate de așa situație, la Comrat se ia în consideraţie situaţia de absorbţie de către România), Găgăuzia automat va deveni un stat independent. Prezenţa finală la vot pentru referendum a fost un record pentru regiune – 70.42%. Votarea a fost urmărită de 275 observatori interni şi de observatori internaţionali din Polonia, Bulgaria şi Ucraina. Potrivit acestora, procesul de votare a decurs fără probleme, şi nu au fost raportate încălcări.

Tradus şi adaptat de pe 3rm.info