Parada prizonierilor de război, organizată de rebelii proruși din Ucraina. Aceștia au prezentat astăzi zeci de prizonieri ucraineni mulțimii strânse în bastionul separatist din Donețk, în timp ce în restul țării ucrainenii sărbătoresc ziua independenței.

Militarii din armata regulată ucraineană, capturați în timpul luptelor care fac ravagii în estul Ucrainei, au fost aduși în piața Lenin din centrul fiefului insurgenților, în urletele mulțimii și a strigătelor de „fasciștii, fasciștii!”. Soldații mergeau cu capetele plecate, cu mâinile la spate, majoritatea erau nebărbieriți, cu părul răvășit și îmbrăcați fie în combinezoane militare, fie în haine civile.

Cu ajutorul unei portavoci, cineva a anunțat sosirea lor, spunând: „Putem acum privi cum trec oamenii care au fost trimiși să ne ucidă! Noi suntem ruși!”.

Oameni din mulțime aruncau cu diverse lucruri în direcția prizonierilor, inclusiv cu sticle. Unii strigau „Fasciștii!” sau „În genunchi cu voi!”. Într-un gest menit să demonstreze că prizonierii au mâinile pătate de sânge, mai multe utilaje folosite pentru curățarea străzilor au fost trimise în urma prizonierilor să spele pe unde au trecut prizonierii, scrie Agerpres.

Între 40 și 50 de prizonieri au fost nevoiți să defileze, încadrați de insurgenți proruși, de-a lungul pieței Lenin, în fața câtorva sute de locuitori strânși ca la paradă.

Ulterior, prizonierii au fost urcați în două autobuze care au demarat într-o direcție necunoscută, în timp ce insurgenții care i-au însoțit au fost aclamați de mulțime.