15 milioane de oameni au fost recunoscuţi ca nedemni de încredere, conform „sistemului de încredere socială” din China.

Unul la sută din populaţia Chinei a primit un rating negativ din partea „sistemului de încredere socială”. Potrivit rating-ului acestui sistem, în această categorie intră populaţia care încalcă traficul, nu plăteşte împrumuturile la timp, promovează separatismul, extremismul şi pornografia în mediul online.

Acest sistem acoperă întreaga populaţie a ţării. Numele celor cu un rating nefavorabil sunt afişate pe site-ul Curţii Supreme a Poporului din China, astfel că un anumit infractor poate fi găsit prin intermediul motorului de căutare al acestui site în cîteva clipe.

Astfel celor 11 milioane de persoane cu un rating negativ nu li se permite călătoria cu avionul, iar altor 4 milioane – nu li se permite călătoria cu trenurile de înaltă viteză.

În Occident, acest sistem deja a fost comparat cu lumea distopiei „1984” de George Orwell. De remarcat faptul că metodele totale de urmărire a persoanelor din ultimii ani, sunt utilizate pe scară largă în Occident, de unde tehnologia de colectare şi procesare a datelor a venit şi în China.