‘Atac’ rusesc la adresa CMB: Documentul vostru este la fel de important ca o declarație din partea celor de la McDonald’s

Declarația preliminară a celei de-a 11-a Adunări a Consiliului Mondial al Bisericilor, referitoare la războiul din Ucraina, a provocat multiple reacții.

Reactia delegației Bisericii Ortodoxe Ruse la adresa CMB: Documentul vostru este la fel de important ca o declarație din partea celor de la McDonald’s

Reactia delegației Bisericii Ortodoxe Ruse la adresa CMB: Documentul vostru este la fel de important ca o declarație din partea celor de la McDonald’s

În documentul pregătit de un comitet al CMB și prezentat spre consultare în plenul reprezentanților la Adunare (nu este vorba despre textul final), se face referire, printre altele, la ‘consecințele tragice ale invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie’.

De asemenea a fost reamintit faptul că într-un comunicat din luna iunie, la reuniunea premergătoare Adunării care a avut loc în Cipru, a existat o condamnare a războiului din Ucraina, ca fiind ilegal și nejustificat.

„Această Adunare confirmă cu tărie poziția exprimată de comitetul central și denunță acest război ca fiind ilegal și nejustificat. În calitate de creștini din diferite părți ale lumii, reînnoim apelul la o încetare imediată a focului pentru a opri moartea și distrugerea, precum și la dialog și negocieri pentru a asigura o pace durabilă”.

Documentul face un apel către conducerea Bisericilor Ortodoxe din Rusia și Ucraina să își ridice vocea pentru a se opune continuării uciderii, distrugerii, strămutării și deposedării poporului ucrainean.

„Facem apel către CMB să fie pusă la dispoziție o platformă pentru ca toate vocile în favoarea păcii să fie auzite pretutindeni și să ne rugăm ca acest război să se încheie cât mai curând”.

A existat o reacție imediată din partea delegației Bisericii Ortodoxe Ruse. Arhimandritul Filaret Bulekov a declarat în mod ironic faptul că textul este mai bun decât se aștepta, mergând chiar mai departe în exprimarea opiniei sale – jignitoare pentru membrii comitetului care a redactat textul și pentru conducerea Consiliului Mondial al Bisericilor – potrivit căreia acest document „poate fi asemănat cu o declarație a celor de la McDonald’s și Starbucks. Acest document are același nivel de importanță”, a subliniat el.

„Cu toate acestea, este mai bun decât aș fi crezut. Am crezut că documentul ar putea fi mai politizat și mai agresiv. Văd că această comisie a muncit destul de mult și a pregătit documentele cu suficient discernământ”.

Arhimandritul Filaret a subliniat că acest document este un exemplu de război informațional. „Acesta este unul dintre acele documente care scoate la lumină ceva și camuflează alte lucruri”.

El a mai adăugat că nu a existat nici un efort din partea comisiei pentru a vedea ceea ce se întâmplă cu adevărat acolo și pentru a obține măcar un rezultat.

„Dacă obiectivul principal este doar să acuzăm delegația rusă, atunci noi spunem OK. Dar în tot acest document, nu există nici măcar un cuvânt despre celelalte părți implicate în acest proces din Ucraina. La fel ca atunci când președintele Germaniei vorbea răspicat în discursul său patetic. Însă uitase să vorbească despre responsabilitatea sa personală în tot ceea ce se întâmplă în Ucraina. El a fost cel care a semnat un document acum trei ani, care garanta o tranziție pașnică a puterii guvernului către opoziție. Câteva zile mai târziu, acesta s-a spălat pe mâini (sau s-a făcut că plouă).

Există multe alte exemple. Unde este apelul Bisericilor europene către guvernul dumneavoastră de a face tot ceea ce este posibil pentru a obține pacea?

Și apoi vorbiți despre faptul că doriți să obțineți pacea cât mai curând posibil. Însă doar a învinui pe cineva nu va duce la niciun rezultat. Așadar, acest document poate fi văzut doar ca un camuflaj al situației reale, vorbind creștinește. Situația trebuie privită în profunzime, ca să înțelegem ceva.”

Ulterior, unul dintre delegații Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Alexandra Kovalenko, a luat cuvântul, provocând la fel de multă vâlvă, punctând următorul lucru: „vă cer să mă ascultați și să nu compromiteți adevărul evident de dragul diplomației. Spuneți doar lucrurilor pe nume – agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.

Adresându-se apoi delegației Bisericii Ortodoxe Ruse, ea a spus: dacă vă declarați împotriva războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, atunci vă rog să ridicați cartonașele voastre albastre (nimeni nu a ridicat cartonașul său albastru, membrii Adunării au la dispoziție un cartonaș albastru pe care îl ridică la vedere atunci când au de făcut o obiecție la cele pe care le-a auzit).

Este foarte trist faptul că dumneavoastră comparați sângele ucrainenilor cu Starbucks și McDonalds”, a remarcat ea.

Reuniunea a continuat apoi doar cu membrii comitetului central, fără a permite însă participarea altor delegați sau a presei.

Sursa: https://orthodoxtimes.com/russian-attack-to-the-wcc-your-document-is-so-important-as-a-statement-of-mcdonalds/

Traducere: saccsiv