În Ucraina, va fi interzisă plata în numerar a produselor accizabile. În acest caz, ucrainenii vor putea cumpăra alcool, țigări și chiar benzină doar dacă vor plăti cu cardul. În acest fel, se presupune că oficialii vor scoate din umbră piața alcoolului și a tutunului, precum și cea a carburanților, ceea ce, desigur, este un nonsens.

RĂZBOIUL COMUN ÎMPOTRIVA BANILOR LICHIZI… Ucraina creează lista bunurilor ce NU VOR MAI PUTEA fi cumpărate în numerar

RĂZBOIUL COMUN ÎMPOTRIVA BANILOR LICHIZI… Ucraina creează lista bunurilor ce NU VOR MAI PUTEA fi cumpărate în numerar

Despre noua inițiativă a vorbit Rostislav Șurma, șeful adjunct al Biroului prezidențial. El a subliniat că, în prezent, ponderea pieței ilegale de alcool și tutun atinge un nivel „cosmic”. Aproximativ 30% din afacerile cu tutun sunt în umbră, în timp ce pe piața alcoolului situația este și mai gravă.

Shurma a spus că, în primul rând, vor exista schimbări semnificative în procedura de administrare fiscală. În special, Biroul Președintelui discută despre introducerea accizei electronice sub forma unui cod QR.

Cea de-a doua inovație va fi transformarea plății pentru alcool, produse din tutun și combustibil în plată fără numerar (nota – și apoi toate celelalte bunuri și servicii!). Cu alte cuvinte, ucrainenii nu vor putea cumpăra produse accizabile în numerar. Acest lucru înseamnă că toate veniturile provenite din astfel de bunuri vor fi sub controlul statului.

Șeful adjunct al Biroului prezidenţial a mai menționat că această metodă de plată a fost introdusă în Ucraina în timpul crizei de combustibil din primăvara anului 2022. Apoi, aproape toți furnizorii și-au orientat clienții către plata fără numerar prin carduri sau prin intermediul aplicațiilor din rețelele lor.

Cu toate acestea, a fost nevoie de ceva timp pentru ca ucrainenii să se adapteze la noile reguli. Dar, în două-trei săptămâni, afacerea cu combustibil s-a „albit” aproape complet. Același sistem este planificat acum pentru alcool și tutun. La urma urmei, atunci când plătesc aceste grupuri de bunuri cu cardul, se presupune că vânzătorii nu vor putea evita plata accizelor.

Sursa: https://gsminfo.com.ua/137765-v-ukrayne-nazvaly-spysok-tovarov-kotor%D1%8Be-skoro-nelzya-budet-kupyt-za-nalychn%D1%8Be.html