Selectați pagina

Război în sistemul bancar din RM

Război în sistemul bancar din RM

republica moldovaBanii depuși în băncile din Republica Moldova se duc cu totul în altă direcție decât în economia reală.

În loc să fie utilizați pentru creditarea agenților economici, aceștia ajung la persoanele care controlează instituțiile bancare. În prezent, două grupări sunt în război pentru sistemul bancar moldovenesc. Declarațiile au fost făcute de către fostul premier Ion Sturza.
„Dacă acum luăm la puricat sistemul bancar, vom vedea unde s-au direcţionat banii, vom găsi că o parte mare a masei de bani ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră, ai mei, care sunt depuşi în bănci, s-au sifonat către anumite persoane care deţin controlul asupra băncilor respective. Şi de aici e și marea luptă care se dă astăzi pentru bănci. Pe acţionarii legali sau nelegali ai băncilor din Republica Moldova nu-i interesează propriu-zis cât costă banca, clădirea, activele. Pe ei îi interesează această masă monetară sau banii care sunt în bancă şi cu care ei operează de parcă ar fi banii lor, din aceștia îşi cumpără avioane, îşi cumpără alte bănci, din aceștia scot în zone off-shore, îşi cumpără case în Elveţia etc”, a declarat Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Omul de afaceri spune că acest lucru se întâmplă pentru că în Republica Moldova nu funcţionează legea, iar regulatorul, adică Banca Națională, în opinia lui Sturza este „foarte-foarte slab”.

„Ceea ce este periculos, este acest război care s-a declanşat în toamna anului trecut între două grupări, care luptă pentru sistemul bancar din considerentele pe care le-am menţionat – accesul la zeci de miliarde care sunt în băncile respective”, a adăugat Sturza, fără să ofere nume concrete.
„Și intervenţia mea în public anul trecut, şi anul acesta, discuţiile private cu conducătorii ţării, cu aceşti doi protagonişti au fost axate anume pe aceasta: „Băieţi, fiţi atenţi, veți duce la prăbuşirea sistemului financiar. Situația are repercusiuni foarte mari şi în sistemul politic. Ultimul scandal din parlament este o derivată a războiului între aceste două grupări”, a mai spus Sturza.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *