Așa-numitul „ Război împotriva Terorismului” lansat de guvernul Statelor Unite, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, a costat cel puțin 801.000 de vieți și 6,4 trilioane de dolari, potrivit unor rapoarte publicate miercuri în Proiectul denumit Costurile Războiului  de către Institutul Watson al Afacerilor Publice și Internaționale de la Universitatea Brown.

„Numerele sunt în continuă creștere, nu doar pentru că  multe războaie se poartă încă, ci și pentru că ele nu iau sfârșit atunci când soldații vin acasă.”, a declarat co-directorul proiectului și profesorul Universității Brown, Catherine Lutz, care a fost , de asemenea și co-autor al proiectului privind raportul despre decese.

Un soldar american cu puscă carabină M4 în timpul antrenamentelor la Baza Gamberi, Afganistan,  29 Mai 2015

„Aceste rapoarte ne amintesc faptul că, dacă astăzi mor mai puțini soldați și SUA cheltuiește mai puțin pentru costurile imediate ale războiului, impactul financiar este la fel sau mai rău decât a fost acum 10 ani”, a spus Lutz.

 „Vom plăti în continuare factura pentru aceste războaie împotriva terorismului până în secolul XXII.”

Noul raport  intitulat Costul uman al războaielor post-9/11,  împarte „moartea directă” în zone majore de război, grupând oamenii în civili; voluntari și ONG-iști; jurnaliști și lucrători media; membri militari ai SUA, civili ai Departamentului Apărării Cetățenilor; și membrii forțelor militare și ale poliției naționale, precum și alte trupe aliate și luptători de opoziție.

Raportul clasifică decesele directe în șase categorii: Afganistan, Pakistan, Irak, Siria / ISIS, Yemen și „Altele”. Statistica deceselor civile în toate regiunile este de până la 335.745 sau aproape 42% din numărul total. În special, raportul „nu include decesele indirecte, și anume cele cauzate de pierderea accesului la alimente, apă și/sau infrastructură, boli legate de război, etc.”

Statisticile privind decesele indirecte „sunt, în general, estimate ca fiind de patru ori mai multe”, au scris,  miercuri, membrii Proiectului Costurilor de Război și profesorul universitar american David Vine, într-o ediție specială pentru The Hill. „Acest lucru înseamnă că numărul deceselor totale din timpul războaielor americane post-2001 din Afganistan, Irak, Siria, Pakistan și Yemen,  este posibil să ajungă la 3,1 milioane de persoane sau chiar mai mult-  aproximativ de 200 de ori mai mult decât numărul deceselor din SUA.”

„Nu avem datoria de a ne asuma responsabilitatea individuală și colectivă pentru înfrângerea pe care guvernul nostru a suferit-o?”, întrebă Vine în ediția sa. „Impozitul pe dolar și consimțământul implicit au făcut posibile aceste războaie. În timp ce Statele Unite nu este, în mod evident, singura responsabilă pentru pagubele produse de războaiele post-2001, liderii americani suportă cea mai mare parte a responsabilității privind declanșarea războaielor, care nu au putut fi evitate, ca fiind o opțiune de război.”

Referitor la cel de-al doilea nou raport al proiectului, Costurile bugetare ale Statelor Unite și obligațiile războaielor post-9/11 prin FY 2020: 6,4 trilioane de dolari, profesorul Vine, a scris: „Cum altfel am fi putut cheltui acea sumă de neînțeles, dacă nu prin a hrăni pe cei înfometați, prin îmbunătățirea școlilor, înfruntarea încălzirii globale, îmbunătățirea infrastructurii noastre de transport și pentru oferirea servicilor medicale.”

„Într-un moment în care toți, de la Donald Trump, până la candidații Partidului Democrat pentru președinție, solicită încetarea acestor războaie fără sfârșit, trebuie să împingem guvernul nostru să folosească diplomația mai cu seamă, decât retragerile grăbite, precum cea din nordul Siriei – pentru a pune capăt acestor războaie în chip responsabil.”, a concluzionat el.

„Noul raport cu privire la Costurile Războiului și cele 3,1 milioane de morți ar trebui să ne amintească de faptul că, o parte a responsabilității noastre trebuie să fie aceea de a remedia pe cît posibil daunele cauzate și de a lua măsuri viitoare pentru ca astfel de războaie să nu se mai repete pe viitor.”

Cifra de 6,4 trilioane de dolari a proiectului contabilizează creditele pentru operațiuni de urgență de peste mări, dobânda privind împrumuturile pentru cheltuielile cu OCO, cheltuielile legate de război în bugetul de bază al Pentagonului, îngrijirile medicale și persoanele cu dizabilități pentru veteranii post-9/11 (inclusiv obligațiile viitoare estimate prin FY2059) și Cheltuieli ale Departamentului Securității Interne pentru prevenirea și reacția la terorism.

Neta Crawford, co-director al Proiectului și profesor al Universității din Boston, a fost și co-autor al raportului privind decesele, precum și autorul raportului bugetar. Cu privire la aceasta din urmă, ea a scris: „tendințele majore ale costurilor bugetare ale războaielor post-9/11, includ: mai puțină transparență în raportarea costurilor majorității agențiilor principale; o mai mare instituționalizare a costurilor de război în bugetul de bază al DOD, Departamentul de Stat și DHS și o sarcina bugetară din ce în ce mare a îngrijirilor medicale a veteranilor și persoanelor cu dizabilități.”

Ambele rapoarte au fost lansate ca parte a noii serii „20 de ani de război” a proiectului. Crawford, Lutz și co-directorul proiectului, Stephanie Savell, au fost miercuri la Washington D.C., pentru a prezenta concluziile rapoartelor într- o acțiune găzduită de Comitetul Senatului Statelor Unite pentru serviciile armate.

„Am văzut deja că atunci când mergem la Washington și facem publice rezultatul cercetărilor noastre, acestea sunt folosite în interes politic ”, a spus Lutz într-o știre publicată de Brown Wednesday. „Persoane citează datele noastre în discursuri senatoriale, cu propuneri pentru legislație. Numerele au tras alarma pentru a pune capăt printr- o rezoluție comună autorizării  folosirii forței militare. Aceste numere au un adevărat impact.”

Lutz a subliniat că „dacă calculezi toate categoriile din bugetul federal de natură militară – inclusiv bugetul armelor nucleare, bugetul pentru combustibil, pentru vehicule și aeronave militare, fonduri pentru îngrijirea veteranilor – acestea constituie două treimi din bugetul federal, și se îndreaptă către trei sferturi.”

„Cred că majoritatea oamenilor nu cunosc toate aceste date, dar sunt importante de știut”, a adăugat ea. „Politicienii sunt îngrijorați de faptul că majorarea cheltuielilor Pentagonului împiedică realizarea altor scopuri naționale care nu țin de război.”

Sursa: https://www.zerohedge.com/political/war-terror-has-killed-over-801000-people-cost-64-trillion-new-study

Traducere: Orthodox Info.ro