Selectați pagina

Râul Bîc va fi curățat de la Chişinău pana la Străşeni cu sprijin românesc

Râul Bîc va fi curățat de la Chişinău pana la Străşeni cu sprijin românesc

Premierul Pavel Filip a cerut Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului urgentarea elaborării documentației de proiect pentru curățarea râului Bâc. Pentru acest proiect Guvernul României va aloca zece milioane de euro, transmite IPN.

„Din cauza stării în care este râul Bâc, cum plouă mai tare, drumul nu este practicabil și se inundă și grădinile. Problema e de mulți ani, atât la Chișinău, cât și la Strășeni. Oamenii din regiune spun că problema numărul 1 este asta”, a menționat premierul, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Potrivit MADRM, caietul de sarcini pentru achizițiile legate de lucrările din cadrul proiectului este în proces de elaborare. „Noi ar trebui să ne facem tema de acasă și apoi să obținem bani pentru proiecte. Porniți procesul de achiziții pentru impactul de mediu și pentru documentația de proiect”, a spus Pavel Filip.

Conform proiectului, albia râului Bâc va fi curățată pe lungimea de 21 de kilometri în raionul Strășeni și pe 24 de kilometri în municipiul Chișinău. Proiectul hotărârii prin care banii alocați vor ajunge la Chișinău se află în faza finală de avizare în Guvernul român.

În total, din cele o sută de milioane de euro ajutor nerambursabil, România va acorda 15 milioane de euro pentru patru proiecte de mediu. Cu zece milioane de euro se va curăța râul Bâc, iar restul banilor vor fi folosiți pentru restabilirea ecosistemelor din lunca Prutului de Jos, eliminarea poluării în apele subterane și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *