Selectați pagina

Rata natalității în Moldova este de 3 ori mai mică faţă de perioada sovietică

Rata natalității în Moldova este de 3 ori mai mică faţă de perioada sovietică

natalitatea in republica moldovaRata de natalitate în Republica Moldova este de 3 ori mai mică comparativ cu perioada sovietică, remarcă academiciana Eva Gudumac, şefa Secţiei chirurgie pediatrică din cadrul Centrului Mamei şi Copilului.

În opinia sa, principala cauză a acestei situaţii este tendinţa spre individualitate şi egoismul persoanelor, dar şi pierderea încrederii în medicină, transmite IPN.

„Ne gândim mai mult la noi decât la viitorul societăţii. Marea majoritate a cuplurilor au un singur copil pentru că vor să trăiască pentru ei”, a menţionat medicul într-un dialog cu reporterul IPN.

Eva Gudumac a mai spus că pierderea încrederii în medicină şi tendinţele de plecare peste hotare la fel sunt motive ale reducerii ratei natalităţii. „Mulţi copii se nasc cu boli, necesită intervenţii chirurgicale imediate după naştere. Chiar şi cu intervenţii chirurgicale, nu întotdeauna însă viaţa poate fi salvată. Părinţii nu întotdeauna înţeleg acest lucru şi îşi pierd încrederea în medici”, a constatat Eva Gudumac.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2012 s-au născut 39 de mii de copii. În perioada sovietică în Moldova se năşteau în jur de 90 de mii de copii pe an.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.